"Категорично се противопоставяме на ветото на президента върху Закона за Черноморското крайбрежие. Считаме, че той е подведен и мотивите му са съшити с бели конци". Това заяви председател на УС на Национална асоциация "Българско Черноморие" Димитър Канариев на пресконференция в БТА.

Той посочи, че заедно с Националното сдружение за защита на собствениците на имоти и Сдружение "Зелен алианс" са внесли отворено писмо до народните представители с позицията си относно наложеното вето на текстове, които според тях създават ясен регламент за къмпингуването в неурегулирани места.

Чрез това вето президентът защитава нелоялната конкуренция, която се случва в летния черноморски туризъм, категоричен е Канариев, допълвайки, че практикуващите диво къмпингуване не заплащат нищо на никого и ощетяват бранша и държавата.

Президентът наложи вето върху Закона за Черноморското крайбрежие

Президентът наложи вето върху Закона за Черноморското крайбрежие

Има рестрикции за дивото къмпингуване, но не е казано къде е възможно то

Той заяви, че подобряването на културата на желаещите да почиват сред природата е възможно само чрез ясно регламентиран и прородосъобразен начин, какъвто е заложен във въпросните текстове на закона.

Държавният глава неправилно приема, че това е повишаване на рестрикциите поради причината, че до момента такива не съществуват, отсече Канариев. Той уточни, че глобите не са рестрикции, а средства за наказание на нарушителите.

Канариев увери и че организациите, които не одобряват ветото, не са против дивото къмпингуване, но според тях трябва да има ясни правила за целта.

В мотивите си президентът заявява, че не се противопоставя на опитите да се въведат правила, но алогично налага вето на чл. 10а, който създава ясни правила за възможност за почивка сред природата, посочва още Канариев.

Забраната за свободно къмпингуване е противоконституционна според екоорганизация

Забраната за свободно къмпингуване е противоконституционна според екоорганизация

Къмпингуващите не са заплаха, а пазители на родната природа

Той даде пример със законодателните практики в останалите европейски страни - навсякъде дивото къмпингуване е забранено. България е единствената страна в ЕС, където още няма категорична забрана, посочи Канариев.

Той обясни, че законът предвижда, че условията и редът за определянето на местата за този вид къмпингуване се определят в наредба, която трябва да влезе в сила до шест месеца. Относно санкциите пък в Закона се посочвало, че те влизат в сила една година след приемане на въпросната наредба.

Според Канариев Законът дава възможност за облекчен режим, който да организира еко биваци със символични такси и основни санитарни условия. Той посочи, че в момента публичните разходи са в размер на стотици хиляди левове - по негови думи извозването на контейнер с отпадъци струва около 200 лв.

Канариев изтъкна, че Община Шабла харчи до 160 000 лева на летен сезон за извозване на 500 т отпадъци от места сборища за диво къмпингуване, като тези средства се плащат от местните данъкоплатци, докато къмпингуващите не заплащат нищо.

Той обясни, че промените в Закона целели именно предотвратяването на замърсяването и унищожаването на околната среда.

Регионалната комисия отхвърли ветото върху забраната за къмпингуване

Регионалната комисия отхвърли ветото върху забраната за къмпингуване

Представител на президента уверява, че ветото не било конфронтация

Според него президентското вето насърчава нарушаването на правата на частната собственост, замърсяването на околната среда, както и нелоялната конкуренция и практиките против интересите на държавата - неплащане на данъци и такси.

Не подкрепяме налагането на вето на политически инат, каза още Канариев.

От своя страна председател на УС на Национално сдружение за защита на собствениците на имоти Здравко Младенов изрази убеденост, че президентът е бил подведен от някого, защото ако е бил вникнал в Закона както трябва, едва ли е щял да предприеме тази стъпка.

Протестиращи опънаха палатки пред МС в подкрепа на свободното къмпингуване

Протестиращи опънаха палатки пред МС в подкрепа на свободното къмпингуване

И извадиха некролога на чл. 35 от Конституцията на Р. България