Регионалната парламентарна комисия преодоля ветото на държавния глава върху Закона за черноморското крайбрежие.

Президентското вето не е конфронтация, а инструмент за балансиране между различните власти. Това заяви Емилия Друмева като представител на президента по време на заседанието на регионалната комисия с Народното събрание, която разгледа поредното вето на държавния глава.

От ГЕРБ обаче смятат, че ветото е политическо. Според Александър Ненков мотивите не отговарят на написаното в закона.

"Никой никога не е имал за желание да забранява създаването на условия и да ограничава конституционни права на гражданите, те да прекарват своето време по начин, по който те пожелаят", изтъкна той.

Депутатът не иска въпросът да се политизира. Хората трябвало да знаят къде могат да разположат кемперите си. Идеята на закона била да се създаде ред.

Президентът наложи вето върху Закона за Черноморското крайбрежие

Президентът наложи вето върху Закона за Черноморското крайбрежие

Има рестрикции за дивото къмпингуване, но не е казано къде е възможно то

Припомняме, че президентът Румен Радев наложи вето върху закона за Черноморското крайбрежие. 

Преди това  Радев разкитикува бетона, който се лее по плажовете.

На 13 юни депутатите приеха промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които забраниха разполагането на палатки, чадъри, шезлонги всякакви други плажни принадлежности върху пясъчните дюни. В същото време не се забранява застрояването на плажовете.

На следващия ден - 14 юни екоактивисти протестираха срещу промените в Закона за Черноморието.

Още в началото на годината скандал предизвикаха редица строежи по Черноморието - Алепу и къмпинг "Градина" и "Арапя", "Смокиня" което принуди и директорът на ДНСК да отиде на проверка на място. За унищожаването на дюните край "Смокиня" се стигна и до официални обвинения от прокуратурата. Тези скандали бяха затрупани обаче от разразилия се с апартаментите на властта, а после и с къщите за гости строени по оперативни програми и с европейски средства.

И Манолова видя безобразия по родното Черноморие

И Манолова видя безобразия по родното Черноморие

Ще сезира Конституционния съд, ако законът бъде приет

През април месец обаче беше сигнализирано отново за строеж по Черноморието - този път край екоплажа в защитената местност Иракли.

В началото на май месец пък отново се разгоря дискусия по темата за къмпингуването. Тогава Тома Белев от Асоциацията на парковете в Българияпоиска да се направи цялостна оценка на променяния над 20 пъти Закон за управление на Черноморското крайбрежие и анализ на прилагането му.

Плажовете ще се отдават на концесии по закона за Черноморското крайбрежие

Плажовете ще се отдават на концесии по закона за Черноморското крайбрежие

Промяната одобри Министерски съвет