Становище срещу презастрояването на Черноморието внесоха в Министерския съвет представители на неправителствени организации. Те негодуват срещу "нетърпимата презастроена среда на крайбрежието ни и ограничаването на гражданските права", съобщи БНР.

Тома Белев от Асоциацията на парковете в България поиска да се направи цялостна оценка на променяния над 20 пъти Закон за управление на Черноморското крайбрежие и анализ на прилагането му.

"Това е във връзка с процеса, който приема в момента Народното събрание на второ четене. Считаме, че измененията не са достатъчни, трябва да са малко по-категорични, за да може да се гарантира както опазването на дюните и плажовете, така и развитието на туризма, включително на къмпинг туризма", каза Белев.

Застрояването по Черноморието не било по вина на собственици или инвеститори

Застрояването по Черноморието не било по вина на собственици или инвеститори

По думите на Здравко Младенов държавата трябвало да национализира дюните

В момента Законът за устройство на черноморското крайбрежие предвижда много строги мерки върху белите, сивите и облесените дюни, но в същото време няма никакви мерки върху зараждащите се дюни", коментира Белев.

Припомняме, че още в началото на годината скандал предизвикаха редица строежи по Черноморието - Алепу и къмпинг "Градина" и "Арапя", "Смокиня" което принуди и директорът на ДНСК да лични на проверка на място. За унищожаването на дюните край "Смокиня" дори се стигна и до официални обвинения от прокуратурата. Тези скандали бяха затрупани обаче от разразилия се с апартаментите на властта, а после и с къщите за гости строени по оперативни програми и с европейски средства.

През април месец обаче беше сигнализирано отново за строеж по Черноморието - този път край екоплажа в защитената местност Иракли.

Нено Димов уверява, че Черноморието се проверява

Нено Димов уверява, че Черноморието се проверява

Къмпинг "Смокиня" е в природна забележителност Пясъчни дюни

В началото на май месец пък отново се разгоря дискусия по темата за къмпингуването