В четвъртък от Сухопътните войски съобщиха имената на петте фирми, които ще доставят материалите за строеж на оградата по границата с Турция. За тях Военното министерство е предвидило над 8 млн. лева.

Най-голяма част от парите ще отидат при „Интерком Груп" ООД, което ще доставя металните конструкции. Дружеството е сключило договор на стойност 3 990 308 лева.

„Завод за пружини" АД,
което трябва да достави спиралата режещ тел и принадлежностите към нея, е заявило оферта на стойност 3 313 608 лева.

За доставка на цимент и циментови колове „Понсстройинженеринг" ЕАД ще получи 557 942 лева.

„Киров строително и минно оборудване" ЕАД е натоварено с доставката на „други машини и съоръжения", за което ще прибере 112 993 лв.

„АБС Инженеринг - Н" ЕООД е сключен договор за доставка на помощни материали и консумативи на стойност 64 404 лева.

В съобщението не са посочени конкретните количества на материалите, но както писахме в понеделник, оградата ще глътне 600 км спираловидна мрежа с режещ връх тип „Бруно", 23 метални портала, 30 км оградна мрежа и метални конструктивни пана, 12 000 метални кола, както и близо 4 000 куб. м бетон.

Всички фирми бяха избрани без конкурс, чрез процедура на договаряне без обявление на база „маркетингово проучване на пазара за потенциални изпълнители" от страна на МО.
В петък премиерът Пламен Орешарски съобщи, че е разпоредил „пълна ревизия" на финансовия разчет за строителството на съоръжението, чиято прогнозна цена за по-малко от месец скочи от около 6,0 на 9,6 млн. лева.