Пирин и Черноморието въплъщават идеята, че хората в България все още могат да се обединят и да отстояват ценности, които отиват отвъд краткосрочната печалба за малцина. Това се казва в позиция на партия АБВ, партия "Българската левица", сдружение "Солидарна България", Колектив за обществени интервенции, колектив "dВерсия", фондация "Документални".

В позицията си те припомнят, че правителството прие промени в плана за управление на Национален парк Пирин, които разрешават строежи на почти половината му територия. В същото време се преразглеждат устройствените планове на едни от последните останали незастроени кътчета по българското Черноморие.

Банско ще има втори лифт
Обновена

Банско ще има втори лифт

Нека да се поздравим с този успех, коментира Валери Симеонов

"Борбата за тези природни богатства не е просто борба за опазването на уникални видове и местообитания. Тя е борба за опазването на едни от малкото останали общи блага от лапите на олигархията. Която заграбва дори публичните услуги (всички сме свидетели на случващото се в електроразпределението). Борбата за Пирин е борба за справедлив живот за всички български граждани. Тя не цели спиране на икономическото развитие на страната. Неин залог е, че това развитие може да се случва по устойчив и справедлив начин", се казва в откритото писмо на политическите и на неправителствените формации.

Десети протест срещу застрояването на Пирин пред парламента

Десети протест срещу застрояването на Пирин пред парламента

Настояват за отмяна на промените в плана за управление на националния парк

Офшорни фирми кроят планове да превърнат Банско в новия Слънчев бряг, сравняват двата туристически комплекса авторите на писмото. Според тях защитниците на възможността за строеж в Банско гарантира печалби за малък икономически елит, който дори не плаща разумни данъци.

С подобен "поминък" се гарантира нискоквалифицирана работа и разрушена околна среда. Туристическият бранш е единственият, който се радва на редуциран ДДС, но същевременно в него са едни от най-ниските заплати в страната, се казва в позицията.

Посегателството срещу Пирин е част от системен проблем, който не се определя от отделни лица като "Кой", Цеко или Валери Симеонов, се казва в писмото. Немалка част от представителите на българския бизнес са лишени от мисъл за устойчиво развитие на страната и социална справедливост в обществото. Те третират и хората, и природата като ресурс за генериране на собствена печалба, допълват от АБВ, партия "Българската левица", сдружение "Солидарна България", Колектив за обществени интервенции, колектив "dВерсия", фондация "Документални".

Тази вечер започна поредният протест за Пирин.