Броят на чужденците, които търсят закрила в България, се е увеличил значително спрямо 2012 година, каза вицепрезидентът Маргарита Попова, която посети Стражица по случай празника на общината. На пресконференция Маргарита Попова отбеляза, че само за първите 6 месеца на тази година бежанският поток към страната ни надвишава броя на потърсилите закрила през цялата предходна година.

За 2012 г. потърсилите закрила са били около 1380, а за първото полугодие на тази година те достигат 1880 души.

Вицепрезидентът поясни, че убежището е само една от формите на закрила. От началото на тази година най-много граждани са пристигнали от Сирия - над 740, повече от 220 са от Алжир, следват Ирак и Мали с по над 100 души.

На държавата ще се наложи да обърне внимание на увеличения брой на търсещите закрила. Вицепрезидентът заяви, че е необходимо да бъде потърсено място за изграждането на още един център на територията на страната, който да бъде подходящ като капацитет и като условия да бъдат приемани такива хора.

Според Маргарита Попова, капацитетът на един такъв център трябва да бъде поне 500-700 души. По нейните думи, институциите мислят отговорно по въпроса. В момента в страната ни има един транзитен център в Пъстрогор и два регистрационни - в София и в с. Баня, Община Нова Загора.

Тя посочи, че един от най-тежките проблеми, които съществуват, е възможността да бъдат събирани разделени семейства, подчерта още вицепрезидентът. „Преди всичко трябва да мислим за хуманното отношение към човека - хората да бъдат добре настанени, при поносими условия за живот и което е много важно - да си сътрудничим много тясно с Представителя на Върховния комисар на ООН за бежанците", каза още Попова.

Вицепрезидентът допълни, че президентската институция работи усилено по обработката на молбите на търсещите закрила, в резултат от регионалните конфликти в Близкия Изток и Северна Африка. Маргарита Попова открои работата на Комисията по предоставяне на убежище при Президента (КПУ), дейността на която допринесе за значително подобряване на взаимодействието между институциите.

Тя припомни, че преди по-малко от два месеца на „Дондуков" 2 беше подписано споразумение за сътрудничество с Агенцията за бежанците при МС и с БЧК.

Хуманно и законосъобразно отношение към търсещите закрила е водещ принцип при решаването на проблемите на бежанците, подчерта още Маргарита Попова. По думите на вицепрезидента, службите за сигурност трябва „да работят много внимателно и с изострена чувствителност, за да бъдат опазени сигурността и спокойствието на другите граждани, които са готови на хуманно отношение към бежанците."