Около 2% от военните ни са заразени с COVID-19. Ниският процент е благодарение на мерките, които бяха взети от Щаба по отбраната, коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Коментарът му е по повод отмененото участие на Военноморските сили в муждународното военноморско учение "Посейдон".

Според началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов ваксинацията в Българската армия върви по план. Приоритетно ваксинират участващите в мисии и операции зад граница, каквато е и практиката в НАТО. "98% от участниците в 42-ия контингент, който преди ден изпратихме за мисията на НАТО в Афганистан, са ваксинирани. Останалите са преболедували и имат антитела", обясни адмирал Ефтимов.

COVID-19 спря България да участва в учение на НАТО в Черно море

COVID-19 спря България да участва в учение на НАТО в Черно море

Съобщението идва от Румъния

"За нас на първо място е грижата за здравето и живота на личния състав. Такава е и практиката в НАТО - където има и най-малък риск за живота и здравето на военнослужещите, се предприемат съответните мерки", каза адмирал Ефтимов.

Той припомни, че "Посейдон" е традиционно противоминно учение, което се провежда от 20 години,. То ротационно се домакинства от българските и румънските Военноморски сили. За подготовка в него са били определени два противоминни кораби - минен ловец "Цибър" и базов миночистач с номер 63.

Военното министерство потвърди за случаи на COVID-19 в екипажа на ВМС

Военното министерство потвърди за случаи на COVID-19 в екипажа на ВМС

Заразените са поставени под карантина

"Двата екипажа бяха тествани с PCR, като резултатът на всички беше отрицателен. Екипажите бяха поставени под карантина. При повторния тест, два дни преди края на карантината, излязоха пет положителни случая на единия кораб и шест на другия. След доклад на командира на ВМС предложих нашето участие тази година да бъде прекратено и препланирано", каза адмирал Ефтимов.

Военният министър коментира твърдения, че с нашето неучастие ние саботираме учение на НАТО, като абсолютно безотговорни.

Той бе категоричен, че обща практика в НАТО е, когато има подобни случаи, съответното формирование или част от него да се изтегли от учението с оглед запазване на здравето на хората.

Срещата на министрите на отбраната на ЕС е проведена онлайн именно поради подобни проблеми в Брюксел. Поради същата причина Австрия и Чехия са отказали участие на техни военнослужещи в предстоящото учение "Родопи - 21" на 101-и алпийски полк, даде пример Каракачанов.