Някои големи платформи, където автори качват съдържание, ще бъдат директно отговорни за действия, свързани с авторското право. Това означава, че преди да предоставят достъп до съответното решение разпространителите трябва да са получили права над него.

Това каза еврокомисарят по цифрово общество Мария Габриел на конференция, посветена на правилното прилагане на Закона за защита на личните данни и GDPR.

ЕК съди България за неприлагането на Директивата за авторско право

ЕК съди България за неприлагането на Директивата за авторско право

ЕК иска по 19 121 евро на ден

Сигурно е, че цифровизацията прониква във все повече сфери, което прави задължително промяната в законодателството. Една фотография може да ни вдъхнови, да ни накара да се замислим и бележи нашия живот, каза още Габриел.

Необходимо е да разсеем това, което би довело до неправилна интерпретация на закона. Габриел се застъпи за максимална защита на творците.

По отношение на член 13 бяхме въведени в лъжи в публичното пространство, но нека се вгледаме в последната версия на текста, призова Мария Габриел. Задължително за всички държави членки е да гарантират, че ползвателите могат да ползват изключения от авторското право. Цитиране, критика и рецензии са именно сред тези изключения. Директивата не засяга потребителите, които споделят онлайн новини или хипервръзки, подчерта еврокомисарят.

Издънка в ЕП - евродепутати се объркали при гласуването за авторското право

Издънка в ЕП - евродепутати се объркали при гласуването за авторското право

Директивата, която беше прокарана с 348 гласа срещу 274 във вторник, предвижда мащабни промени

Тя изтъкна новата европейска директива за авторско право, като вече от ЕП има съгласие за споразумение като през април се очаква държавите да приемат този текст.
Директивата е насочена към модернизиране на авторските права. Новите правила ще позволят на фотографите да се възползват от правата за защита, когато става въпрос за използването и лицензирането на снимки онлайн. Те защитават и работата им в цифрова среда.

Подходящо и пропорционално възнаграждение за произведенията, по-добра информираност за използването на произведенията, както и механизъм за обмяна са сред инструментите, залегнали в новите правила. Така ЕС цели да насърчи разпространението на творби.

Законът за авторското право трябва да се кастрира, поръча Симеонов

Законът за авторското право трябва да се кастрира, поръча Симеонов

КРС и културното министерство ставали репресивни органи

Укрепването на позициите на притежателите на права според Габриел е важно, защото те трябва да имат по-силна позиция при водене на преговори, отбеляза Габриел.

Обработването на снимки не следва винаги да се възприема като обработка на чувствителни данни, посочи Габриел. По думите ѝ правилата за защитата на личните данни представляват еволюция, а не революция.