Проектът на Закона за авторското право и сродните му права подлежи на много сериозно кастриране, за да се превърне в работно добиче. Това заяви бившият вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите за първо гласуване на законопроекта.

От НФСБ ще подкрепят законопроекта на първо гласуване, но имат много забележки по текстовете, които имат за цел да превърнат Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Министерство на културата в репресивни орган. Симеонов разкритикува и заложените в текста автоматизирани средства за контрол, които се използват, без да изискват съгласие.

На свой ред актьорът и депутат от ГЕРБ Евгени Будинов заяви, че ГЕРБ подкрепят законопроекта и според тях културата е черешката на тортата на образованието.

Депутатите приеха законопроекта на първо четене.
Законотворците гласуваха с 94 гласа "за", 0 "против" и 1 "въздържал се".

Припомняме, с проекта на закона се предвижда създаване на възможност за използване на съвременни технологични решения за осъществяване на дистанционен мониторинг върху телевизионните програми, разпространявани от кабелни, сателитни и други платформени оператори. Също така се предвижда и установяване на улеснена процедура по връчване на актовете за установяване на административни нарушения и на наказателни постановления по Закона за авторското право и сродните му права.

Предлага се и прецизиране на разпоредби, засягащи колективното управление на авторски или сродни на тях права, а именно: процедурата по избор и дейност на комисиите за утвърждаване на възнагражденията, събирани от организациите за колективно управление на правата; съставянето на списъка на медиаторите, воден от министъра на културата; контролните правомощия на Министерството на културата във връзка с колективното управление на права; текстове, регулиращи организирането и осъществяването на административно-наказателна дейност.

С преходните и заключителни разпоредби към законопроекта се предлагат и промени в чл. 38 и чл. 337 от Закона за електронните съобщения. До тези промени се стига в процеса на междуведомственото съгласуване на законопроекта от страна на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, които са обсъдени и съгласуване в Съвета за защита на интелектуалната собственост. С измененията в чл. 337 от Закона за електронните съобщения се предвижда облекчаване на процедура за връчване на актове и наказателни постановления.

С измененията и допълненията в чл. 38 от Закона за електронните съобщения се разширяват източниците, които Комисията за регулиране на съобщенията има възможност да използва при изготвянето на своя годишен доклад в частта за разпространението на радио- и телевизионни програми.

След двугодишна битка в ЕС се разбраха за авторското право в интернет

След двугодишна битка в ЕС се разбраха за авторското право в интернет

Сега мнозинството евродепутати трябва да гласуват в полза на директивата