Евродепутати обявиха, че инцидентно са гласували по грешен начин преди прокарването на новата директива за авторското право в ЕС. Ако не бяха сгрешили, Европейският парламент щеше да прокара поправка, която потенциално можеше да позволи най-спорните аспекти от законодателството да бъдат премахнати, съобщават "Гардиън" и "Политико".

Директивата, която беше прокарана с 348 гласа срещу 274 във вторник, предвижда мащабни промени в законодателството на ЕС за авторското право. Ще засегне интернет с такъв мащаб, който може да се сравни с Общия регламент относно защита на личните данни, приет през 2018 г.

Законът за авторското право трябва да се кастрира, поръча Симеонов

Законът за авторското право трябва да се кастрира, поръча Симеонов

КРС и културното министерство ставали репресивни органи

Но най-спорните аспекти от законодателството са две положения, известни като Член 11 и Член 13, наричани от критици "данък линк" и "ъплоуд филтри". Член 11 позволява на издателите и вестниците да правят пари, когато компании като Google публикуват техните истории. Член 13 изисква платформи като YouTube и Facebook да сканират качено съдържание, за да спират нелицензирано споделяне на авторски материали. Поради объркване в резултат на промени в проектозакона в последния момент сега те са Член 15 и Член 17 в законодателството.

Преди окончателното гласуване на директивата депутатите гласуваха няколко поправки. Ако бяха прокарани, гласуването щеше да позволи още един вот за Член 11 и Член 13, което потенциално можеше да доведе до премахване на спорните клаузи от финалната версия.

Полски вестници излязоха с празни страници като призив към ЕП за реформа на авторското право

Полски вестници излязоха с празни страници като призив към ЕП за реформа на авторското право

Днес призоваваме полските членове на Европейския парламент за солидарност

Гласуването дали или да не се позволят поправки беше отхвърлено с пет гласа - 317 срещу 312, 24 се въздържаха. Но малко след това в официалната информация на Европейския парламент за гласуването беше записано, че 13 евродепутати са поискали гласуването им да бъде записано различно: 10 депутати обявиха, че са искали да подкрепят поправките, двама да гласуват против, а един да не гласува изобщо. При тази ситуация резултатът щеше да бъде различен. Въпреки промените в данните за гласуването първоначалният резултат остава непроменен.

Тъй като не е провеждано гласуване за конкретните поправки, няма начин да се разбере дали депутатите щяха да премахнат спорните клаузи, ако имаха възможност. Но опоненти на директивата и особено на двата спорни члена са бесни от грешката на няколко евродепутати, които просто са натиснали грешния бутон по време на гласуването.

След двугодишна битка в ЕС се разбраха за авторското право в интернет

След двугодишна битка в ЕС се разбраха за авторското право в интернет

Сега мнозинството евродепутати трябва да гласуват в полза на директивата

Депутатите бяха запитани дали искат едно гласуване на цялата реформа или няколко гласувания за всяка поправка. Мнозинството реши да се проведе само едно гласуване на целия пакет.

"Политико" отбелязва, че корекциите са само за архива на парламента и няма да засегнат резултата от вота.