Големи полски вестници излязоха с празни първи страници като призив към Европейския парламент да приеме спорна реформа за авторското право, която поставя в сблъсък традиционните медии с интернет гигантите, информира АФП.

"Днес призоваваме полските членове на Европейския парламент за солидарност с гласуване в подкрепа на Директивата за авторското право на единния цифров пазар", пише в петиция, подписана от главните редактори на 30 полски национални и регионални ежедневници, които подкрепят реформата.

След двугодишна битка в ЕС се разбраха за авторското право в интернет

След двугодишна битка в ЕС се разбраха за авторското право в интернет

Сега мнозинството евродепутати трябва да гласуват в полза на директивата

Според тях авторите не получават достатъчно голяма компенсация за разпространяването на работата им в интернет. Допълва се, че творците често живеят в истинска бедност и напускат професията си, се казва в съобщение, публикувано от всекидневника Rzeczpospolita и други вестници, включително Gazeta Wyborcza и Fakt.

Преди утрешното гласуване в Европейския парламент се провежда яростен лобизъм и протести от поддръжниците и опонентите на законопроекта, който има за цел да осъвремени законодателството за авторското право, което датира от преди създаването на повечето онлайн социални мрежи и сега е на близо две десетилетия.

Според промените европейското законодателство за първи път ще държи платформите отговорни за спазването на авторското право, като ще изисква от тях да проверяват всичко, което потребителите са публикували, за да се предотвратява нарушаване на авторските права.

Променят Директивата за авторското право, за да не „убие“ интернет?

Променят Директивата за авторското право, за да не „убие“ интернет?

Целта е осъвременяване на европейските законови норми...

Реформата, която се подготвя през последните години, се подкрепя от медиите и творците, които искат да получат по-голямо възнаграждение за труда си от платформи като YouTube и Facebook за използваното съдържание.

Новата директива "ще подкрепи творците, но няма да навреди на интернет потребителите".

Но интернет гигантите категорично са против директивата.

Десетки хиляди протестираха в Германия в събота. Те организираха инициативата "Спаси интернет". Подобни протести имаше и в Австрия, Полша и Португалия.