Европейският парламент прие спорна реформа за авторското право в интернет епохата след години на интензивно лобиране от европейски издатели, културната индустрия, големи технологични компании и активисти в защита цифровите права на потребителите, информира "Политико".

Парламентът прие предложението с 348 гласа срещу 274, 36 депутати се въздържаха. Не бяха подложени на гласуване предложения да се премахне Член 13.

Спорните моменти са Член 11 и Член 13, наричани от критици "данък линк" и "ъплоуд филтри". Член 11 позволява на издателите и вестниците да правят пари, когато компании като Google публикуват техните истории. Член 13 изисква платформи като YouTube и Facebook да сканират качено съдържание, за да спират нелицензирано споделяне на авторски материали.

Полски вестници излязоха с празни страници като призив към ЕП за реформа на авторското право

Полски вестници излязоха с празни страници като призив към ЕП за реформа на авторското право

Днес призоваваме полските членове на Европейския парламент за солидарност

Според приетата реформа американските технологични гиганти като Google ще трябва да сключват споразумения с притежателите на авторски права, такива като звукозаписни компании, медии и други, за публикуване на съдържанието им в YouTube и Google News. Също ще трябва да следят и да премахват съдържание, което е разпространявано в нарушение на авторското право.

Сега текстът трябва да бъде официално одобрен от европейските министри. Но прокарването му в Европейския парламент е голяма крачка към превръщането му в закон. След това ще трябва да бъде транспонирано в националното законодателство на страните членки.

След двугодишна битка в ЕС се разбраха за авторското право в интернет

След двугодишна битка в ЕС се разбраха за авторското право в интернет

Сега мнозинството евродепутати трябва да гласуват в полза на директивата

Процесът по прокарване на реформата продължи близо две години. Технологичните корпорации като Google са категорично против промените. Поддръжници на свободата в интернет се опасяват, че новото законодателство ще доведе до ограничения.

Снимка 414530

Източник: ЕПА

Европейският парламент отбелязва, че творците и новинарските медии ще получат възможност да преговарят с интернет гигантите благодарение на новите правила за авторското право, които в същото време защитават свободата на словото. Пояснява се, че с това се слага край на законодателния процес на Европейския парламент, започнал през 2016 г. През следващите седмици страните членки ще решат дали да одобрят прокараната от парламента реформа. Ако я одобрят, през следващите две години ще се приложат промените.

Директивата има за цел да гарантира, че дългогодишните права и задължения към законодателството за авторското право се прилагат също и в интернет. YouTube, Facebook и Google News са само част от интернет платформите, които ще бъдат най-пряко засегнати от това законодателство. Директивата също трябва да гарантира, че интернет остава пространство за свобода на словото.

Според промените технологичните гиганти ще споделят приходите с творците и журналистите.

Снимка 414528

Източник: ЕПА

Текстът също конкретизира, че качени материали в онлайн енциклопедии по нетърговски начин, такива като Wikipedia, или софтуерни платформи с отворен източник като GitHub, ще бъдат автоматично изключени от обхвата на тази директива. Новите платформи ще имат по-леки задължения в сравнение с установените от години в интернет.

Пред Европейския парламент в Страсбург се проведе демонстрация във връзка с реформата.