Богат континент като Европа няма да се дестабилизира от 2 млн. сирийци. Това заяви бившият италиански премиер Масимо Д'Алема в студиото на "Тази сутрин" пo bTV. Според него, Европа и САЩ са частично отговорни за създалата се критична ситуация, защото нанасят удари в страна, където тече гражданска война.

Основният проблем в бежанската криза според бившия италиански премиер е, че Старият континент се е оказал напълно неподготвен за измерението на критичната ситуация.

Ние нямаме структури, нямаме правила. Дъблинското споразумение вече е остаряло", смята той. По думите му Европа трябва да се обедини, да има повече солидарност и да се въведе квотна ситема - само така ще се овладее кризата. Д'Алема напомни, че малка и бедна държава като Ливан, която има население от 5 млн., вече е приютила 1.1 млн. сирийци.

Според Д'Алема желанията на сирийците са напълно нормални - те търсят сигурност и искат да предпазят децата си. „Имат право да им се помогне", заяви италианският политик.

Друга тема, която бившият италиански министър-председател намира за притеснителна, са нивата на безработица сред младите в Европа. По думите му много младежи живеят с илюзорни представи за възможностите на Стария континент и Европейския съюз, защото ЕС не може да допринесе за повече работни места или да предложи по-голяма сигурност.

Би било огромна грешка да се върнем към националното ниво, ситуацията би се влошила повече", каза Д'Алема. По думите му единственият начин да се справим с предизвикателствата е като работим заедно на международно дело. Политически обединената Европа е по-силна, каза Д'Алема.

Опасявам се както от мюсюмлани терористи, така и от християни мафиоти", заяви бившият италиански премиер. Според него няма опасност от ислямизация в Европа - мюсюлманите съставят едва 7% от населението на Стария континент.

По думите му ислямската култура е част от общото ни европейско културно наследство. Той напомни, че много от тях са „добри граждани", например единият от полицаите, които бяха убити при атаката над „Шарли ебдо" беше мюсюлманин.

Масимо Д'Алема отправи послание към българските политици как да се справят с младежката безработица и емиграцията на младите от страната. По думите му много от тях се притесняват за състоянието на образованието и здравеопазването в България и затова е важно да се обърне повече внимание на състоянието и подобряването на тези две сфери.

Политиците трябва да инвестират в качественото образование и ефективното здравеопазване. Само така младите хора ще видят, че държавата мисли за тях", заяви бившият италиански министър-председател.