Депутатите отново намериха повод да се поскарат - в поредното ратифициране на допълнение към международния договор за придобиване на изтребителите F-16 Block 70.

Логично в контекста на дебатите най-остро и шумно реагираха от парламентарните групи на "Възраждане" и на "БСП за България". Ангел Георгиев от формацията на Костадин Костадинов посочи, че на един стар модел изтребители ще бъдат сложени нови системи. Смятате ли, че сроковете, които са предвидени за доставката, са разумни, запита Георгиев.

България преведе първата вноска за вторите F-16

България преведе първата вноска за вторите F-16

Това е станало в определения от американската страна срок

Борислав Гуцанов от БСП заяви, че каквато и сглобка да има, колкото и да се сглобяват и разглобяват ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, генезисът на правителството е слугинаж и национално предателство. Нищо не сме получили за дадени над 8 млрд. и половина, посочи той. И продължи да пита - колко пъти трябвало БСП да казват какви са цените на самолетите F-16, block 70, закупени от България и колко пъти е била завишена цената на изтребителите. Гуцанов не знае дали има по-предателска сделка от тази за F-16.

Снимка 662808

Източник: БСП

След поредица от обвинения думата взе и депутатът от ГЕРБ-СДС и председател на Комисията по отбрана в Народното събрание Христо Гаджев. "Тук обичат да се говори алангро - на широко и на богато", заяде се леко Гаджев с бившия премиер и настоящ съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков.

Румен Гечев от БСП защити колегите си от опозиционните партии и заяви, че е платено за самолети на хартия. "Това делтапланери от Витоша ли си, хвърчила ли ще летят, селскостопански самолети ли ще летят, но няма да летят истински изтребители. Къде са изтребителите на министъра на отбраната, а сега ще ни пуснат лястовички на 6 март", отсече Румен Гечев в типичния си стил.

Снимка 662809

Източник: БСП

Думата взе и служебният военен министър Атанас Запрянов. От трибуната на Партийния дом Запрянов се закани, че ще говори само с факти и заяви, че има намаление на договора за изтребителите с 200 млн. лв., а няма увеличение с толкова. България не е платила предварително за изтребителите, а плащаме само онова, което получаваме, увери военният министър. За вторите осем изтребители сме платили "една малка вноска" от 150 млн. лв.

Той уточни още, че F-16 не е самолет със стара технология. Първите самолети трябва да са готови в САЩ наесен и тогава ще изпратим български военни да се обучават. Иначе първите самолети F-16 трябва да пристигнат в България в края на първото тримесечие на 2025 г. Легендата, че няма да летят F-16 не е вярна, категоричен бе служебният министър на отбраната. Изтребителите имат 3 години гаранция. Голяма лъжа е, че се инвестира в Граф Игнатиево заради F-16, а се изгражда нова база по натовски стандарт за българската авиация, подчерта Запрянов.

Тагарев сложи подпис на един от изтребителите F-16

Тагарев сложи подпис на един от изтребителите F-16

България ще бъде втората европейска страна, която ще получи най-съвременната версия на бойните самолети

Валентин Радев от ГЕРБ пък призова скептичните народни представители да питат президента Румен Радев, който като летец кое е по-добро - F-16 или Грипен. F-16 е едно от най-добрите неща, които ще има България, каза още той. България започва да се превъоръжава реално с бойни средства и способности. Ако има благодарности за някого, то е за мнозинството, гласувало за договора за изтребителите, подчерта Радев.

В крайна сметка народните представители гласуваха с 134 гласа "За", 44 гласа "против" и без въздържали се. С това гласуване се актуализира официално графика за получаване на изтребителите - той ще започне в края на първото тримесечие на 2025 г. и ще завърши до края на 2025 година. Ще бъдат добавени 11 нови линии, а други ще бъдат закрити, като в мотивите към законопроекта е записано, че те ще бъдат финансирани за сметка на заложените средства по вече съществуващи такива.

Освен това ще бъдат променени някои от доставчиците, посочени в писмото-заявка по Международния договор BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка", подписан на 27 март 2019 г. от тогавашния министър на отбраната Красимир Каракачанов и ратифициран със закон, приет от 44-ото Народно събрание.

Кабинетът иска НС да ратифицира допълнение към договора ни за F-16

Кабинетът иска НС да ратифицира допълнение към договора ни за F-16

Няма да бъде публикувано в Държавен вестник