Министърът на финансите Пламен Орешарски заяви, че идеите за данъчни облекчения за нови инвеститори у нас, както и за млади семейства с ипотечни кредити няма да може да се приложат от началото на следващата година, дори и правителството да реши да въведе такива преференции.

Според него промяната на формулата при пенсиониране, според която година трудов стаж ще носи повече тежест не означава допълнително увеличаване на пенсиите, а упреците, че парите за възрастните не се вдигат от началото на 2009г. са неоснователни.

Никога не са се увеличавали от началото на годината. Ще припомня, че спекулациите с това не са най-подходящото нещо. Датата за увеличаване на доходите е 1 юли, а не 1-ви януари, подчерта министърът.

Исканията на синдикатите за увеличаване на минималната работна заплата, не на 240, а на 260 лв. , финансовият министър определи като нерационални в условията на икономически затруднения.

Орешарски призна, цитиран от БНР, че бюджет 2009 е подготвен във време, в което има много неизвестни, заради световната финансова криза. Правителството обаче е предвидило буфери, с които да се предотвратят евентуални трусове.

На въпроса какви са рисковете да се прекроява бюджета в средата на годината, ако приходите, които се очакват не са постъпили в хазната, Орешарски изрази надеждата да бъдат малки.

Малки, надявам се да бъдат малки. На този свят няма нищо сигурно. Ако преди 2 месеца ми бяхте казали, че ще фалира Лемън Брадърс, щях да кажа, че това е малка вероятност.