14 асоциации на българите в консулския окръг Валенсия не искат да се разделят с Пламен Георгиев. С отворено писмо до премиера Кирил Петков и външния министър Генчовска, което бе разпратено и до медиите, организациите подчертават, че са доволни от работата му и решението за отзоваването му се взима без тяхното становище - българските общности в областите Валенсия, Мурсия, Кастиля ла Манча и Балеарските острови.

Те искат да се преосмисли решението за отзоваване, което отгоре на всичко е и предсрочно.

Премиерът Кирил Петков анонсира отзоваването на Георгиев, като го даде като пример за политическо назначение, но организациите посочват, че макар и те също в началото да са били скептични, в процеса на работа са установили "че това е един достоен човек, подобрил работата на генералното консулство". Като пример те дават организирането на презентации на български автори, изложби на ученици, изработване на календари, коледни подаръци за всяко дете от училището в поверената му зона и др., а освен това помагал при ситуации, свързани с коронавируса и изборите. Посочва се и това, че тези организации и общности са установили, че медийният образ на Пламен Георгиев не отговаря на действителността, а работата на генералното консулство се е подобрила значително в последните две години и това е видно с просто око.

"Първоначалната резервираност към неговото назначение беше заменена с доверие и симпатия", а за всеки човек трябва да се съди по неговата работа.

Прекратяват мандата на Пламен Георгиев като консул във Валенсия

Прекратяват мандата на Пламен Георгиев като консул във Валенсия

Премиерът Кирил Петков съобщи и данни за ваксинацията

Българите хвалят Пламен Георгиев, че "полага усилия да обединява българската общност, интересува се от потребностите на българските граждани и винаги оказва помощ и подкрепа на всеки, който се нуждае".

"Ако наистина искате да покажете нов морал в политиката, то мнението на представителите на българските общности трябва да има значение за Вас и да ни подкрепите", се казва в писмото.

В края на писмото се призовава премиера, ако не преосмисли решението, поне да бъде забавено отзоваването, за да може хората да се сбогуват със своя консул.

Българите в Испания не искат Пламен Георгиев за консул

Българите в Испания не искат Пламен Георгиев за консул

Готвят се протести във Валенсия

Обявяването на решението на заседание на министерски съвет миналата седмица от Кирил Петков бе обосновано с намаляване на политическите назначения, тъй като квотата е надвишена. Тогава Пламен Георгиев, който преди да стане консул във Валенсия беше шеф на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) обяви, че отзоваването му от поста е политически пиар. Той обвърза решението директно с вътрешнополитически тези и всъщност много добрата работа на Антикорупционната комисия под негово ръководство - повече от 2 млрд. лв. запорирано имущество.

Името на Пламен Георгиев у нас се свърза и със скандала с незаконната тераса в имота му, за който той отказваше да бъде премахнат. Скандалът избухна в рамките на имотния скандал, който разтърси сериозно ГЕРБ през 2019 година.