Бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев е подал молба до Софийския административен съд, с която оттегля жалбата си срещу заповедта на кмета на Слатина за принудително премахване на двата навеса на терасата към апартамента му, съобщават от "24 часа".

Молбата му е била входирана днес.

Според източници на медията преди няколко седмици премиерът Бойко Борисов е заявил, че е бесен от поведението на Георгиев заради обжалването на разпореденото събаряне. Министър-председателят се заканил, че или трябва да оттегли жалбата, или няма да замине за Испания.

Самият Георгиев споделил пред колеги, че до края на седмицата всички навеси ще бъдат премахнати от терасата му.

Назначението на Пламен Георгиев като консул във Валенсия имаше отзвук и в испанските медии.

Преди дни "Ел Конфиденсиал" подробно описа обстоятелствата около скандала с имота на Георгиев и общественото недоволство, което породи новината за назначението му като консул.

Според източници на медията Георгиев ще получава месечна заплата в размер на 3300 евро. "Ел Конфиденсиал" съобщава, че предишни консули са получавали и 500 евро месечно за съпругите си, а също 200 евро за всяко дете и платен наем на апартамент в една от най-елитните зони на града. Освен това българското правителство поема разходите за жилището и за частните училища на децата и покрива разходите за път до България на цялото семейство на консула.

Припомняме, Пламен Георгиев беше назначен за наш генерален консул във Валенсия. Миналата седмица стана ясно, че той се готви да замине за чужбина в средата на месеца, след като прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет го освободи като прокурор.

Навесите на терасата на Пламен Георгиев все пак са незаконни

Навесите на терасата на Пламен Георгиев все пак са незаконни

Това е окончателното решение след повторната проверка на община Слатина

Терасата с барбекю на Георгиев беше епизод от скандала с апартаментите на властта на преференциални цени.

Оказа се, че апартаментът му има тераса от 186 квадратни метра, която не е декларирана. Самият Георгиев обясни, че терасата е обща част на блока и отказа да влиза в обяснителен режим. Още при първата си изява пред журналисти той заяви, че атаката срещу него е компроматна и е с източник бизнесмените, които са засегнати от работата на Комисията по антикорупция, които имали 198 милиона причини, за да го атакуват. По-късно Георгиев заяви, че става дума за несъстоятелни твърдения за разминаване в имотната му декларация.

На 4 април, след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще иска проверка срещу него, Георгиев излезе в отпуск, който продължава и до днес.

Камарата на архитектите скандализирана заради терасата на шефа на КПКОНПИ

Камарата на архитектите скандализирана заради терасата на шефа на КПКОНПИ

Настоява за проверка на дейността на цялата Дирекция "Контрол по строителството"

Последва проверка на имота, чиято цел беше именно да се установи дали постройките на терасата на Георгиев са законни. След това стана ясно, че два навеса трябва да бъдат премахнати, тъй като са над разрешената кота "било" на сградата. На 25 април кметът на "Слатина" Наталия Симеоново обяви, терасата на Георгиев не е обща част на кооперацията.

По-късно стана ясно, че терасата на Георгиев е узаконена още преди години и има изрядни строителни книжа. Според арх. Калинов нямало основание за събаряне на постройката. Заради решението на Калинов да прекрати проверката срещу терасата на Георгиев обаче метът на София Йорданка Фандъкова поиска и получи оставката му.

ВСС освободи Пламен Георгиев като спецпрокурор

ВСС освободи Пламен Георгиев като спецпрокурор

Оставката му беше приета с пълно единодушие