При втората проверка на районните инспектори от община Слатина беше окончателно решено, че навесите на терасата на Пламен Георгиев са незаконни, съобщава bTV.

Изводите от повторната инспекция са същите като тези отпреди 3 месеца.

Близо 60 кв. м от навесите нямат необходимите строителни книжа.

Заповедта за събаряне вече е подготвена и ще бъде връчена на бившия антикорупционен шеф на 19 август.

Пламен Георгиев: "Апартаментгейт" е измислен скандал

Пламен Георгиев: "Апартаментгейт" е измислен скандал

По думите му обаче заплахите не са били причината да подаде оставка, а уникалният тормоз, на който било подложено семейството му в последните месеци

Припомняме, първото становище на община Слатина беше обезсилено от директора на столичния строителен надзор Влади Калинов. Той обаче се раздели с поста си, а кметът на Слатина извърши нова проверка по казуса с апартамента на Георгиев.

Бившият шеф на КПКОНПИ и настоящ спецпрокурор ще трябва да премахне незаконно построеното за своя сметка до началото на октомври.

Решението може да бъде обжалвано в съда.

Припомняме, терасата с барбекю на председателя на КПКОНПИ беше епизод от скандала с апартаментите на властта на преференциални цени.

Арх. Калинов тълкувал грешно закона за терасата на Пламен Георгиев

Арх. Калинов тълкувал грешно закона за терасата на Пламен Георгиев

Това е обяснението на кмета на район "Слатина" за прекратената от него проверка

Оказа се, че апартаментът на Георгиев има тераса от 186 квадратни метра, която не е декларирана. Самият Георгиев обясни, че терасата е обща част на блока и отказа да влиза в обяснителен режим. Още при първата си изява пред журналисти той заяви, че атаката срещу него е компроматна и е с източник бизнесмените, които са засегнати от работата на Комисията по антикорупция, които имали 198 милиона причини, за да го атакуват. По-късно Георгиев заяви, че става дума за несъстоятелни твърдения за разминаване в имотната му декларация.

На 4 април, след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще иска проверка срещу него, Георгиев излезе в отпуск, който продължава и до днес.

Камарата на архитектите скандализирана заради терасата на шефа на КПКОНПИ

Камарата на архитектите скандализирана заради терасата на шефа на КПКОНПИ

Настоява за проверка на дейността на цялата Дирекция "Контрол по строителството"

Последва проверка на имота, чиято цел беше именно да се установи дали постройките на терасата на Георгиев са законни. След това стана ясно, че два навеса трябва да бъдат премахнати, тъй като са над разрешената кота "било" на сградата. На 25 април кметът на "Слатина" Наталия Симеоново обяви, терасата на Георгиев не е обща част на кооперацията. 

По-късно стана ясно, че терасата на шефа на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев е узаконена още преди години и има изрядни строителни книжа. Според арх. Калинов нямало основание за събаряне на постройката. Заради решението на Калинов да прекрати проверката срещу терасата на Георгиев обаче метът на София Йорданка Фандъкова поиска и получи оставката му.