Бившият зам.-министър на отбраната Орхан Исмаилов научи новината, че вече не е председател на Народна партия "Свобода и достойнство" в студиото на bTV, съобщиха от телевизията.

НПСД изключи председателя си Орхан Исмаилов

НПСД изключи председателя си Орхан Исмаилов

Временен председател става Касим Дал

Исмаилов сравни случилото се в НПСД със свалянето на Лютви Местан от лидерския пост в ДПС.
"Битката е с кукловодите на Прехода в лицето на Касим Дал. Той е сянката в тази партия, аз съм публичността", обяви бившият вече председател и допълни, че през последната година работата на партията е била саботирана от вътрешната опозиция.

Припомняме, в последните дни партията бе разтърсена от скандали. Това стана часове след като първо беше обявено, че влизат в коалиция с партия "Воля" на Веселин Марешки, а малко по-късно същия ден отново в ефира на същата телевизия създателят й Касим Дал обяви, че този ход на Исмаилов не е бил съгласуван в политическата сила.

Този следобед от пресцентъра на НПСД обявиха, че Изпълнителният политически съвет на партията е взел решение да освободи сегашния лидер Орхан Исмаилов и да постави Дал начело до провеждането на конгрес.

По думите на Исмаилов всичко това е било "активно мероприятие" с цел да бъде компрометиран.

"Когато един човек обвинява някого, че не спазва устава, че отишъл някъде да прави коалиция - същият този човек гласува за това споразумение", възмути се Орхан Исмаилов. Според него по устав единствено той може да свиква съвета и на по-ранно заседание 13 от членовете са били "за" съвместно явяване с партията на Марешки.

Скандал в новата коалиция на Марешки

Скандал в новата коалиция на Марешки

Касим Дал свали доверието от Орхан Исмаилов

Той допълни, че половината от хората от съвета въобще не са били питани за неговата оставка, а и всъщност даже няма подписвано коалиционно споразумение с "Воля". Исмаилов изтъкна позитивите от коалиция с евроскептичната партия около 5 много конкретни точки, свързани с икономика, сигурност, стандарт на живот и т.н. е по-добър вариант от бездействие и тази позиция е била споделена и от Касим Дал.

"Сега разбираме каква е целта на тази частна партия на Касим Дал", заяви Исмаилов.

Централата на на партията от няколко седмици се води в частен имот на бившия зам.-шеф на ДПС (Касим Дал). Това довело до абсурден сюжет през уикенда при опита на Орхан Исмаилов да вземе документи, печати и пароли. Той призна, че в събота влязъл с взлом в офиса на партията. Партийното съвещание се провело в гинекологичния кабинет на зам.-председателя.