Получаваме близо 102 милиона евро за малки и средни предприятия.

Финансовият министър Божидар Лукарски под надзора на ресорния вицепремиер Томислав Дончев подписа ново споразумение с Европейската комисия /ЕК/, Европейския инвестиционен фонд /ЕИФ/ и Европейската световна банка /ЕСБ/. Така по новата Оперативна програма "Инициатива за малки и средни предприятия" страната ни ще може да разполага с още средства за стимулиране на бизнеса.

Ще постигнем икономически растеж с по-голям диапазон и ще помогнем на малките предприятия, доволен остана Лукарски.

Той се похвали с по-високи гаранции от европейските финансови институции, което гарантирало по-ниска цена на финансирането. Така очакваме още в края на лятото или началото на есента още 102 милиона евро без българско съфинансиране да се влеят в ресурсите за бизнес.

Ще събудим заспалия финансов ресурс в банките, закани се Лукарски, като сподели надеждата си Народното събрание да ратифицира максимално бързо новоподписаното споразумение.

Отговарящият за еврофондовете вицепремиер Томислав Дончев също показа задоволство от новия източник на средства, хвалейки се, че за 2016 г. очаква държавата да извади на базара близо 1 милиард лева, достъпни именно за родния бизнес.

Високопоставените гости от страна на ЕК и ЕИФ също декларираха положителни чувства към работата на властите ни за осигуряване средства за малкия и среден бизнес.

Стана ясно, че страната ни е третата в Европа след Испания и Малта, която се възползва от финансиране по тази инициатива. У нас малките и средни предприятия осигуряват по-висок процент заетост, отколкото е средният за Европа, като това налага страната да инвестира повече в тях, поучиха ни от ЕИФ.

Очаква се близо 3 хиляди малки и средни предприятия да се възползват от новите финансови възможности по тази програма до края на годината.