явор нотевПовече от три часа подкомисията за контрол на СРС изслушваше действащ служител на ДАНС, който е бил дежурен, когато е протичало подслушването, при което са изтекли разговорите на шефа на митниците Ваньо Танов с премиера Бойко Борисов и други политици и служители на службите.

Целта на днешното изслушване, по думите на Нотев, е била да се съпоставят впечатленията на служителя на ДАНС с казаното вчера от бившия агент Росен Миленов. Картината, която двамата очертаха е близка, обясни Нотев. По думите му, обаче има моменти в разказите на двамата, които трябва да бъдат подложени на проверка.

Подкомисията търси човека или хората, които неправомерно са отклонили информация, придобита от записите. Служителят на ДАНС е казал пред членовете на подкомисията, че имало разговори между главните действащи лица в СРС скандала. Той, обаче, не може категорично да се произнесе, че разговорите са точно като тези, които се появиха в публичното пространство.

Комисията утре също ще има извънредно заседание, на което ще бъде изслушан ръководител на дирекция в МВР, която е имала отношение към подслушването. Подкомисията ще препита и служители по сигурността в различни институции, както и длъжностни лица на високо ниво в тях.

Депутатите от подкомисията ще търсят отговор и на въпроса каква е организацията на работа в съответните институции, какви са техническите условия в помещенията, където се осъществява подслушването, има ли видео контрол във въпросните помещения, колко компютри има, има ли прозорци, отварят ли се те.

Също така, по думите на Нотев, комисията ще търси отговор и на въпроса дали информацията, събрана със СРС е докладвана на прокурора. „Предстои да се установи с категоричност дали има филтриране на информация и скриване на информация, това е въпрос, който ще трябва съвсем ясно да констатираме", поясни още Явор Нотев.

Прокурорът вече беше изслушан в подкомисията, но, ако се наложи, той пак ще бъде привикан на изслушване пред депутатите.