Франция даде съгласие за организиране на изборите за народни представители на 4 април на територията на страната, съобщи МВнР. 

В нотата френското Министерство на Европа и външните работи отбелязва намерението на българската страна избирателни секции да бъдат разкрити както в помещенията на дипломатическите ни мисии в Париж и Страсбург, така и извън тях. Посочва се, че провеждането на обявените от България избори не предизвиква възражение от страна на френските власти при спазването на санитарните мерки, свързани с разпространението на коронавируса, към момента на вота.

Необходимата информация, свързана с мерките срещу COVID-19 във Франция, е публикувана на https://www.interieur.gouv.fr.

Френската страна уточнява, че мерките могат да бъдат променяни в зависимост от разпространението на епидемията.

Също така френската страна в лицето на МВР трябва да бъде своевременно информирана за адресите на избирателните секции, за часовете на отваряне и затваряне в изборния ден, както и да бъдат предоставени данните и координатите на по един човек за контакт за всяка секция.

Захариева иска повече българи в чужбина да се заявят за членове на СИК

Захариева иска повече българи в чужбина да се заявят за членове на СИК

Имало възможност да се командироват и хора от България

От външно министерство съобщиха, че и Гърция е дала съгласието си за провеждането на изборите ни на 4 април. 

В изпратената нота гръцката страна не възразява изборите да бъдат организирани в помещенията на българското посолство в Атина, в генералното ни консулство в Солун, както и на други места в Гърция.

Поставеното условие е да се спазват всички предпазни мерки за предотвратяване на разпространението на COVID-19.

Министерството на външните работи на Еквадор също ни информира с нота, че не намира пречки за организирането на избори за народни представители на Република България на територията на Република Еквадор.

В нотата се допълва, че в контекста на пандемията, причинена от COVID-19, българските власти следва да останат бдителни по отношение на ограниченията, наложени от Националната комисия за спешни операции и комисиите на кантоните, като се вземат предвид евентуални промени, наложени от актуалната епидемиологична обстановка.

МВнР прави всичко възможно българите зад граница да гласуват, уверява Георг Георгиев

МВнР прави всичко възможно българите зад граница да гласуват, уверява Георг Георгиев

По думите му времето на насрочване на изборите не им помага