Със свастика осъмна паметната плоча на лобното място на Леон Давид Бехар, в центъра на Пловдив, съобщават от център Европейско - българско сътрудничество "Алеф".

От центръра заявяват в своя позиция, че не могат да се примиряват с подобни вандалски актове.

Не приемаме агресивното манифестиране на езика на омразата да остава безнаказано. Възприемаме този акт не само като гавра с паметта на милионите невинни жертви на Холокоста, но и като опит за обезсмисляне на най-големия морален капитал на българския народ- спасяването на своите евреи по времето на Втората световна война, подчертават в позицията си от центъра. 

Те припомнят, че България е пълноправен член на Международния Алианс за възпоменание на Холкоста. Като такава, тя е длъжна да провежда определена политика по отношение на отрицателите на Холокоста, да различава антисемитските и ксенофобските прояви от вандализма и да прилага цялата тежест на закона спрямо извършителите.

В тази връзка от център "Алеф" призовават правоохранителните органи да открият поругателя на плочата и към него да се отнесат като към пропагандатор на фашистка идеология.

Те настояват и да се засили контролът по отношение на антисемитизма във виртуалното пространство. Форумите и коментарите под статиите, свързани с Холокоста изобилстват от примери за език на омразата, посочват от центъра. 

Те припомнят още, че само преди месец с антисемитски надписи осъмна двора на най-старата действаща синагога в България - синагогата Цион в Пловдив 

През декември 2019 със свастика бе "дамгосана" входната врата на еврейската организация в Ямбол. 

През май 2019 множество плакати с лика на Хитлер и свастики бяха разлепени на площад Тройката в центъра на Бургас. 

Очевидно е, че до момента българските държавни институции и законоохранителна система не са в състояние да се справят с проявите на ескалиращия антисемитизъм в страната, категорични са от център "Алеф".