Българските институции действаха професионално и осигуриха спокойствие на семействата на пострадалите, защото имаше прекалено много спекулации, което допълнително ги натоварваше емоционално. Имаше ефикасно управление на последствията от тази криза. Това е още един знак, че и в добро, и в лошо сме най-близки приятели и трябва да си помагаме. Това заяви пред Нова телевизия външният министър на Северна Македония Буяр Османи.

Той отхвърли конспирациите, че трагедията е инсценирана, за да накара София да каже "да" на Скопие по пътя към ЕС.

Относно европейската перспектива Османи посочи, че никога досега РСМ не е прекъсвала комуникацията си с България, въпреки че това е било по-трудно заради факта, че в рамките на една година у нас е имало три пъти избори.

Той обясни, че Скопие е било в непрекъсната комуникация с българското служебно правителство.

Османи изрази надежда по-бързо да бъде сформиран редовен кабинет, за да може "да завършим този спор, който държи като заложник не само нашата европейска перспектива, но и целия регион, заложник е и приятелството между нашите две държави".

Първан Симеонов: Не София, а Скопие трябва да направи нещо и да изпълнява договора

Първан Симеонов: Не София, а Скопие трябва да направи нещо и да изпълнява договора

Прекалихме с това говорене за коронавируса и това се политизира в едната посока

По негови думи България е една от държавите, които движи напред процесът на евроинтеграцията на целия регион. Той припомни, че през 2018 г. именно България беше домакин на Срещата на върха на ЕС за Западните Балкани и ръководеше европейската перспектива на целия регион.

"Мисля, че е в интерес както на България, така и в наш интерес, а и на целия Европейски съюз, да приключим по-бързо с този въпрос, който ненужно трови двустранните ни отношения", отбеляза външният министър на РСМ.

Той заяви, че първите послания, които идват от партиите, които може да съставят коалиция в България, вдъхват оптимизъм. В отношенията между Северна Македония и България обаче фокусът не трябвало да бъде само върху миналото, а и върху настоящето и бъдещето.

Скопие очаква бързо да намери общ език с евентуалния премиер Кирил Петков

Скопие очаква бързо да намери общ език с евентуалния премиер Кирил Петков

Подходът на Петков бил форсиран от македонска страна

"Не подценявам значението на историята и миналото, ние трябва да говорим за тези въпроси разговори. Но трябва да се фокусираме върху настоящето. Ние всеки ден създаваме история. Ние сме сериозни и конструктивни. Вярваме в приятелството на нашите две държави. Вярваме в общото бъдеще на Европа. Ние сме съюзници в НАТО и трябва само един по-рационален подход и от двете страни, както и разбиране на другия", категоричен бе Османи.

"При нас казват, че хората се познават в лоши моменти, а приятелите - в тежки. Това, което се случи последните два дни, показва, че сме най-близки съседи, близки приятели и можем да си помогнем един на друг и в добро и в лошо", отбеляза още той.