България е източник и в по-малка степен транзитна или крайна точка за жени, деца и мъже, подложени на сексуален трафик и принудителен труд. Това става ясно от доклад на Държавния департамент на САЩ за трафика на хора за миналата година.  

Страната ни оставала и един от основните източници на нелегален износ на хора в рамките на държавите от ЕС.

Българските жени и деца са подложени на сексуален трафик както в рамките на страната, така и Европа, Русия, Близкия изток, САЩ. Няколко неправителствени организации твърдят, че вътрешният трафик се увеличава. 

В доклада се посочва, че правителството не отговаря напълно на минималните условия за справяне с трафика на хора, въпреки че полага усилия. 

Частта за страната ни е публикувана на сайта на Националната комисия за борба с трафика на хора.

Постигнали сме напредък в повишаването на сътрудничеството между институциите и развитие на държавната политика в борбата с трафика.

Според доклада усилията на страната ни в превенцията на трафика на хора са се повишили. Това било резултат от подобряването на взаимодействието на всички релевантни институции и организации.

Страната ни полагала усилия за подобряване на закрилата на жертвите на трафик на хора, подновяването на пълното функциониране на двата приюта за жертви на трафик на хора в градовете Бургас и Варна. Сред усилията са и разкриването на допълнителни услуги към приютите като центрове за закрила, в които пострадалите получават психологическа, правна помощ и други услуги, които подпомагат възстановяването им, без да живеят постоянно в приюта.

В доклада се подчертава липсата на специална услуга за мъже, които са пострадали от трафик на хора. Те трудно се възползвали от цялостния процес на реинтеграция, който следва да включва правна и социална помощ.

В доклада на Държавния департамент се откроява като пропуск налагането на по-леки присъди на трафикантите, ако жертвите са проституирали по собствено желание.

В доклада са отправени и препоръки към страната ни. Те засягат засилването на усилията основно при разследването, наказателното производство и присъдите, особено що се отнася до трафика на хора с цел трудова експлоатация. Други препоръки са да се завишават ефективните наказания; проактивно разследване и наказание на държавни служители, замесени в схеми на трафик на хора.

Сред другите препоръки са въвеждане на детайлна база данни на идентифицираните случаи, придружените и подпомогнати жертви на трафик на хора и не на последно място – повишаване на броя на пострадалите от това престъпление, които са получили финансови компенсации.