Поредна 13-та вечер на протести срещу властта в София. Хората са пред централния вход на сградата на Министерския съвет. Движението по булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител" е спряно, съобщава БНР.

Чуват се мощни скандирания "оставка" и "Бойко вън!". Площадът се оглася от вувузели, от тъпаните и от свирките на множеството.

Тази вечер мотото е "Доверие сме ние - мафията вън!"

И петият вот на недоверие не успя

И петият вот на недоверие не успя

124 депутати гласуваха против вота, 11 се въздържаха

Очаква се, както и в предходни вечери, хората да проведат шествие по централни столични булеварди.

"Аз също съм се върнала преди няколко години в България с огромната надежда и обещание, че промяна има, но разочарованието е голямо", коментира една от протестиращите.

"Днес парламентът направи така, че правителството оцеля, а това е нормално, защото БСП им иска оставката, аз не искам БСП да им иска оставката, искам народа да им иска оставката. Първо трябва да се направи една лустрация, да се изчистят всичките партии от бивши ДС, БКП и така нататък и да се подберат читави хора с образование, интелект и с чувство за справедливост", изтъкна друг протестиращ срещу властта.

Междувременно лидерът на "Демократична България" Христо Иванов се обърна за втори път за днес с призив към главния прокурор и членовете на ВСС.

По време на събитие пред заведението "8-те джуджета", станало известно след разследването, с което АКФ разкри корупционни зависимости в съдебната система. Христо Иванов обяви, че иска ВКС да се самосезира, така както е станало при въпроса му към главния прокурор Иван Гешев от Варна. Този път Христо Иванов иска да се провери дейността на Пепи Еврото и твърденията, че има твърде близки контакти с елитни прокурори от специализираната прокуратура.

"Ако те не се сезират по нашия сигнал, по-добре да се прекръстят на 25-те джуджета", каза Христо Иванов.