"Това е лъжлив закон, който няма да проработи. Той е селективен. Мястото на корупцията е в Наказателния кодекс.", заяви Крум Зарков от БСП в началото на дебатите по второ четене на антикорупционния закон.
Дискусия в пленарна зала предизвика още наименованието на Закона.

Зарков призова вносителите да ги оборят, да докажат, че законът е добър. Вземете думата сега, защото след 3 месеца, на вас, не на мен ще искат резултати, заяви още Зарков.

"На нас ни се предлага правен нон сенс - незаконно придобито имущество не съществува", заяви Тодор Байчев от БСП. Всяко нещо - вещ или имущество - се придобива на законно основание. Да се види опита на другите държави, призова той.

Приемат антикорупционния закон до края на годината

Приемат антикорупционния закон до края на годината

Цецка Цачева: Докладът на ЕК отчита прогреса ни

Филип Попов от БСП предложи името на закона да е - Закон за уреждане статута и функциите на комисията за незаконно придобито имущество.

Според Данаил Кирилов от ГЕРБ предложеното заглавие има за цел да избегне корупцията в заглавието и тя да се насочва към другите закони. Кирилов заяви, че са търсили със Закона кодификация.

Това обаче не е кодифициран проект, защото не се съберат норми и не се стиковат в една материя. Събирали се 4 действащи закона, които по оценката на Крум Зарков не са проработили.

Антикорупционният законопроект на правителството мина на първо четене в правна комисия

Антикорупционният законопроект на правителството мина на първо четене в правна комисия

Депутатите от ДПС подкрепиха законопроекта

Каква е целта на корупцията, г-н Зарков, попита още Кирилов. Ако има противоправно явление, трябва да се уредят последиците спрямо резултата. Незаконното имущество трябва да бъде върнато, защото е взето от общото благо.

Предложението на Филип Попов за промяна на наименованието беше отхвърлено.

След остра дискусия наименованието "Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество" беше прието.

Този закон в никакъв случай няма да допринесе за борба с корупцията, критикува законодателите идеи на мнозинството Крум Зарков.Този закон не е за противодействие на корупцията, това е мъгла и тя трябва да бъде разсейвана, подчерта той.

Кой в президентството ще контролира антикорупционната агенция, пита и герберът Тома Биков. Според него Народното събрание трябва да назначава шефа на новото звено, тъй като България е парламентарна република.

Днес се имитира борба с корупцията, включи се и соцлидерът Корнелия Нинова: "Това не е закон за противодействие на корупцията, а закон за защита на корупцията."

Нинова: Политическата класа не иска да се бори с корупцията

Нинова: Политическата класа не иска да се бори с корупцията

Само Нинова и Радев "за" разследващ антикорупционен орган

Припомняме, споровете около новия антикорупционен закон вървят от месеци наред, като имаше и два законопроекта - на управляващите и на този на БСП. Основната разлика обаче между тях е кой да назначава шефа на новия орган - парламентът или президентът.
По темата корупцията и борбата с нея през октомври месец се състояха и два Консултативни съвета по национална сигурност при президента Румен Радев, които също не завършиха със съгласие по темата.