Не бих искал да се сравнявам в лично качество с никого, а да се справя по-добре от своите предшественици. Нека моят наследник да се справи още по-добре и от мен.

Това си пожела министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред журналисти след Национално съвещание на МВР, посветено на отчетен анализ за 2013 година.
В най-общ план Йовчев констатира, че е максималист и въпреки свършеното до този момент, което никак не е малко, той би искал обемът на работа и реформи в МВР да бъде много по-голям.

Нужен е системен и спокоен подход, визия за бъдещето на силовото министерство и стратегия на работа, която да доведе до позитивни резултати в дългосрочен план, а не шумни медийни акции и неверни констатации, че е „пречупен гръбнакът на организираната престъпност", настоя Цветлин Йовчев, намеквайки за дейността на предишния вътрешен министър.

Все още има сериозен проблем с комуникацията вътре в силовото ведомство, като до голяма част от редовите изпълнители не достига идеологията, която има ръководното тяло, призна Йовчев и бе категоричен, че в тази посока се работи много сериозно и проблемът не е отказ полицаите да изпълняват нареждания, а комуникацията.

За първи път е направен подробен анализ на процесите и взаимодействията вътре в МВР, на базата, на който са обособени стратегии и конкретни мерки, които идват отгоре - надолу, а не обратното.
„Досега ни водеше течението и се променяха малки неща от най-ниските нива нагоре, което не работи", категоричен бе Йовчев.

Един от основните акценти в анализа е била битова престъпност, за която се работи усилено и също се прилагат нови стратегии, увери МВР-шефът. Той бе категоричен, че се работи по посока на това полицията да е там, където има нужда от нея. Променени и засилени са мерките за контрол, засилено и влиянието на инспектората към МВР, инспектира се включително бързината на реакция и други.

МВР разработва програма за превенция на престъпления, като за целта заедно с общините ще се осъществява мониторинг на определи рискови лица и групи от лица, към които да се прилагат определени политики и програми на реинтеграция в ползотворни обществени процеси. Тук ще бъде използван чужд опит, а няма да „откриваме топлата вода", увери Йовчев.

Има съществено подобрение в агентурата и макар трудно да се убеждават хора да стават агенти под прикритие, това все пак не е невъзможно, констатира той.

Цветлин Йовчев категорично отказа да коментира твърденията на Цветан Цветанов и неговия адвокат Менко Менков, че бившият вътрешен министър е бил подслушван.
„Нямам абсолютно никаква подобна информация и ви призовавам да не отдаваме такова значение на думите на един адвокат, тъй като това е неговата работа", коментира Йовчев и още веднъж повтори, че МВР вече няма как да подслушва незаконно.

„Нека спрем да забъркваме държавата в тази помия - кой с кого се виждал, пък не се е виждал, кой кого записвал, пък не го бил записвал", призова той и сподели, че не знае какво точно от всичките изказвания на Бойко Борисов от последните дни да коментира.

По отношение на звучните акции по време на Цветанов, сегашният вътрешен министър сподели, че от 1300 подобни акции за близо 700 няма основание, а за още 200 други няма дори документ. На практика те са се случвали с устно разпореждане, констатира Йовчев. Министър гарантира, че проверката продължава и когато се съберат достатъчно данни е много вероятно някои случаи да стигнат и до прокуратурата.

Йовчев призна, че „дълбоко не споделя" подобен подход на медийни акции, придружени с публични арести от хора с маски срещу лица, които не са извършили тежки престъпления и не представляват заплаха.
Министър се противопостави и на кръщаването на акциите със звучи имена, някои от които на съдии, което е недопустим натиск върху съдебната система.

Според вътрешния министър държавата на този етап се е справила с бежанската криза. Значително са подобрени условията в лагерите в Пъстрогор и Харманли, а предстоят основни ремонти и в останалите места за временното настаняване.
Многократно е увеличен процента на експулсирани лица, а за последния месец под 100 нелегални емигранти са влезли на наша територия.