Около 7 300 бежанци са били на пазара на труда, тоест са работили на трудов договор у нас. Това заяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова пред Нова тв.

През летния период от Агенцията по заетостта са отчели увеличение дори до 10 хиляди. Работят преди всичко бежанци от Украйна.

Трудовата реализация е много важна част от цялостната интеграция, особено когато говорим за хората, дошли от Украйна заради войната. Нашите усилия съвместно с МВР, МВнР и Държавната агенция за бежанците е грижата за тези хора наистина да бъде цялостна, посочи министърът. Особен акцент тя постави върху грижата за децата, които не са придружени.

Припомняме, че на последното заседание за миналата година правителството удължи срока на програмата за хуманитарно подпомагане на бежанци от Украйна с предоставена временна закрила у нас.

Близо 6000 украински бежанци у нас вече работят

Близо 6000 украински бежанци у нас вече работят

Подготвяме нови мерки за пълноценната им интеграция

На въпрос ще се отрази ли приемането ни в Шенген "по въздух и вода" на пазара на труда, Шалапатова отговори, че не се очаква някакво сериозно отражение върху пазара на труда, а по-скоро облекчаване от гледна точка на по-лесното придвижване на хората.