От Българската стопанска камара (БСК) в писмо изразяват притеснението си, че в законодателната програма на Министерския съвет до юни 2018 г. не е включен проект за промени в Закона за защита на личните данни.

Писмото е изпратено до премиера Бойко Борисов, до министъра на правосъдието Цецка Цачева и на вътрешните работи Валентин Радев. Проектът не е публикуван и на портала за провеждане на обществени консултации, пишат от БСК.

Повод за писмото е предстоящото влизане в сила (от 25 май 2018 г.) на новия европейски регламент за защита на личните данни (GDPR), който пряко ще засегне дейността на всички държавни и общински структури, обществени организации, организации с нестопанска цел. Той ще се отрази и на дейността на всички стопански субекти, които в рамките на дейността си събират, обработват и съхраняват лични данни.

Малките и средни фирми да се подготвят за новия регламент за защита на личните данни

Малките и средни фирми да се подготвят за новия регламент за защита на личните данни

За това настоя еврокомисарят Мария Габриел

В общия случай, спазването на изискванията на регламента ще наложи промяна във вътрешната организация на дейността на фирмите, като част от тях ще трябва да извършат съществени промени, за да не подлежат на санкции.

Въпреки прякото приложение на регламента, част от текстовете делегират на държавите-членки правомощието самостоятелно да регламентират част от правилата. Сега основен нормативен акт в областта на защита на личните данни е Законът за защита на личните данни и подзаконовите нормативни актове към него. Безспорно, националното законодателство следва да бъде ревизирано, с оглед новата европейска регулация, пишат от работодателската организация.

„Гугъл” вече приема заявки за изтриване на лични данни

„Гугъл” вече приема заявки за изтриване на лични данни

Всички граждани на ЕС вече могат да се жалват на търсачката

"Въпреки мащабната информационна кампания, организирана от Комисията за защита на личните данни, липсата на информация за конкретните законодателни промени на национално ниво създава предпоставки за спекулации, разпространяване на грешна информация от различни източници и възпрепятства фирмите адекватно да се подготвят и да отговорят на изискванията. С оглед на гореизложеното, моля да упражните Вашето влияние да бъдат взети всички мерки, включително законодателни, за успешното прилагане на Регламент (ЕС) 2016/679", пишат от БСК до премиера и двама министри.

Имейл със заплаха за дългове краде лични данни, предупреждава ГДБОП
Обновена

Имейл със заплаха за дългове краде лични данни, предупреждава ГДБОП

Продължават опитите за измами по мейл