За извънредна сесия на Столичния общински съвет настояват от обединение "Демократична България". Те искат кметът на София Йорданка Фандъкова да представи цялостната стратегия на Столична община за ограничаване на коронавируса, базирана на конкретни данни, наличности, дефицити и прогнози и включваща ясен план за справяне с дефицитите.

Демократите настояват Столична община да се погрижи за най-уязвимите сред гражданите си, а именно възрастните и хронично болните. Желанието им е да се сведе до минимум нуждата да излизат от домовете си

Медици от "Света София" напускат, не виждат обезпечение за коронавируса

Медици от "Света София" напускат, не виждат обезпечение за коронавируса

Липсват маски и облекла, а са приели контактни със заразените от "Пирогов"

Начинът за това е координация на Столична община с големите вериги хранителни магазини, с куриерските фирми, с български пощи и със социалните служби (включително тези за социален патронаж).

Един такъв обединен щаб ще може да организира система за доставка до дома, така че хората над 65 г. да получават без да излизат пенсиите и лекарствата си и да поръчват по телефона хранителни продукти от първа необходимост

София е включена в плана срещу коронавируса с една болница

София е включена в плана срещу коронавируса с една болница

Фандъкова призна, че няма и възможност за втора

Подобна практика се прилага в много области на Италия. Тя е пример за огромния положителен ефект на едно добре измислено публично-частно партньорство. С такава комплексна мярка не само ще дадем допълнителна защита на възрастните ни съграждани, но и ще спомогнем да се ограничи и забави разпространението на вируса и да намалее притокът на заразени към болниците.

Причината да поискат тези мерки е безпрецедентната за съвремието ни ситуация. "Италия, където допреди месец имаше двама заразени, вече е в тотална блокада. Вчера Световната здравна организация обяви, че светът ни е в пандемия. На този фон общинската управа на най-големия и гъстонаселен град в страната ни няма право на друго освен на най-добрата възможна подготовка", се казва в позицията на ДБ. 

Италия затваря всички магазини освен хранителните и аптеките

Италия затваря всички магазини освен хранителните и аптеките

Премиерът Конте излезе с обръщение...

Те са поискали на 28-и февруари от Комисията по здравеопазване и социална политика да изслуша столичния кмет, за да получим отговори на редица конкретни въпроси за готовността на столицата.

Тогава Йорданка Фандъкова не е дошла, изслушан е заместник-кметът по направление "Финанси и здравеопазване" Дончо Барбалов и директора на дирекция "Здравеопазване" Моника Чеуз.

"Не чухме данни, не чухме отговори, почиващи върху анализ на ресурсите спрямо очакваните щети, не чухме конкретни числа. Не чухме да има изработен комуникационен план, подкрепящ превенцията и адекватната информираност. Обещаха ни да споделят документи по темата. Получихме ги седмица по-късно само за да се уверим, че цялостен план наистина липсва", пишат демократите.

Те са категорични, че са видели само отделни заповеди, без стратегия, която да ги обединява. И ако доскоро липсата на стратегия би могла да остане незабелязана, вече се намираме в положение, в което резултатите от тази липса биха били печално видими, категорични са от ДБ. Те препоръчват столицата да стане пример за адекватна и навременна грижа, вместо в поредното огнище на коронавируса. София може много повече, смятат от ДБ.