От Демократична България настояват да спре процедурата и всички харчове за строежа на АЕЦ "Белене" докато не бъдат изпълнени няколко условия.

Изискванията, поставени от Демократите са следните:

- Да се приеме актуална енергийна стратегия и национален план за енергетика и климат;

- Да се докаже финансовата жизнеспособност на АЕЦ "Белене" в съответствие с изискванията на ЕК и без нови харчове за сметка на данъкоплатеца;

- Да се вдигне многократно размерът на гаранцията за ядрена щета, в съответствие с препоръките на ЕК и практиката в европейските страни;

- Да се приемат поправки в законодателството, чрез които ясно да се формулират финансови изисквания за отчисления от продажбите на ток от АЕЦ за изграждане на геоложко хранилище за погребване на високоактивните отпадъци от тяхната работа и тези разходи да се включат в общата сметка на проекта;

- Да се приемат поправки в законодателството, чрез които ясно да се формулират финансовите задължения на АЕЦ за изпращане на отработеното ядрено гориво от тях за преработка, както и да се навакса неизпълнението през последните пет години;

- Да се направят изследвания за изясняване състоянието на антисеизмичната баластрова възглавница под главните корпуси на АЕЦ "Белене" и дали е безопасно да се строи върху нея след десетилетия под вода, за което си спечели прозвището "гьол".

Припомняме, по време на първото си правителство Бойко Борисов бе определил АЕЦ "Белене" като гьол за 800 млн. лева

Румен Радев настоя да се проучат инвеститорите за "Белене"

Румен Радев настоя да се проучат инвеститорите за "Белене"

Бизнесът си прави добре сметката, когато кандидатства за нещо

Демократите са обезпокоени от намеците на управляващите за затваряне на "АЕЦ Козлодуй" и половината българска енергетика, за да се създаде изкуствено място за "Белене".

Те припомнят, че след като при вдигането на мораториума за строеж на АЕЦ "Белене" бе вписано, че няма да има държавни гаранции, в последните месеци се заговори и за държавни гаранции. Те са ангажимент за изкупуване на тока за десетки години. Демократите предвиждат, че парламентарно представените партии могат да решат за вземане на гаранции от страна на държавата през парламента. Така ще избегнат съдебна и политическа отговорност в бъдеще. 

Петкова защити процедурата за АЕЦ „Белене“

Петкова защити процедурата за АЕЦ „Белене“

Съмненията за цената на тока препрати към КЕВР

От 7-те компании, които искат да строят АЕЦ "Белене", няма нито една от западноевропейска страна. Възможно е ЕК да не даде своето съгласие за строеж на втората атомна централа. Това ще означава, че междувременно са пропилени нови стотици милиони за сметка на данъкоплатеца.

Настояваме всички оценки по процедурата да се извършват от "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, а не от НЕК ЕАД. Причината е, че Националната електрическа компания няма необходимата компетентност в ядрени проекти и няма лиценз на електроенергия от АЕЦ.