От "Демократична България" се оплакват от хакерска атака. На тяхната платформа са регистрирани данни на стотици нищо неподозиращи граждани, съобщават от партийната формация.

"Целта вероятно е била както да се претовари работата на екипа ни, така и да предизвика недоволство у хората, чиито данни са били попълнени без тяхното знание и съгласие. Подозираме и сценарий за дискредитиране на Националната кампания "Ти броиш" и генериране на медиен скандал в удобен за това момент.

И Отровното трио набира доброволци за наблюдение на изборите

И Отровното трио набира доброволци за наблюдение на изборите

Те търсят 15 000, от ДБ - 12 000 наблюдатели на вота

Платформата бе създадена, за да привлече 12 000 пазители на вота в изборния ден. Имаме сериозни основания да смятаме, че тази атака е резултат от внимателно планирани и координирани действия, за изпълнението на които са вложени значителни ресурси, както и че неправомерно са използвани лични данни на български граждани.

От ДБ са взели необходимите мерки, сред които да подадат сигнал до Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), че попълваните лични данни може да се изтекли от друг източник.

"Променихме използваната форма за по-ефективно блокиране на злонамерени участници и откриване на техните IP адреси (до този момент използвахме външен доставчик, който не ни предоставя IP адресите, ако формата е попълнена извън нашия сайт). Направихме оценка на подадените данни и изключихме всички, които с висока степен на вероятност са злонамерено попълнени", пишат от ДБ.

От КЗЛД имат право да поискат информация за IP адресите от доставчика на формата, за да идентифицират източника на информацията.

От ДБ призовават своите политически опоненти да не прибягват до подобни методи в предизборната битка. Наблюдението на изборите е гарантиран от закона процес и опитът за саботирането му е опит за саботиране на демократичността на изборите.

"Атаката срещу платформата ни е породена от страх и този страх е основателен", пишат от ДБ.