Обръщам се към Европейската комисия - от това кога и какво ще предприемете зависи дали България ще продължи по този авторитарен път. Обръщам се към немското председателство с един въпрос - докога Съветът ще чака и ще мълчи?

Това заяви Елена Йончева, член на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, по време на дебатите за върховенството на закона и основните права в България.

Днес гласът на българските граждани се чува ясно в цяла Европа. Това е глас, който призовава за незабавно връщане към демокрацията и принципите на върховенството на закона в страната, каза още тя.

По думите ѝ Борисов е позволил на определени лица и групи да обсебят ползите от членството на България в ЕС, за сметка на българския народ.

Нинова отряза евродепутатите си, няма да подкрепят Истанбулската конвенция

Нинова отряза евродепутатите си, няма да подкрепят Истанбулската конвенция

В резолюцията на ЕП имало завоалиран натиск

Година след година неговото управление води само до повече злоупотреба с власт, повече бедност, повече липса на медийна свобода. Гражданите са унижени, без чувството за справедливост, подчерта Йончева.

Евродепутатът припомни, че резолюцията, която предстои Европейският парламент да гласува, е резолюция за бъдещето на България. А болката на България, е болка на целия Европейски съюз, смята тя.

Михаел Рот, министър по европейските въпроси на Германия и представител на Съвета на ЕС, който държавата председателства, обяви, че през ноември върховенството на закона в България ще бъде обсъждано отново. "Съветът не мълчи, той поема своята отговорност", заяви в края на дебатите Рот. Той каза още, че хора, които демонстрират за европейски ценности, заслужават респект и солидарност, и отхвърли някои от аргументите, които се чуха в залата в Брюксел, че дебатите "опетняват" България.

Комисията по граждански свободи на ЕП прие проект на резолюция за ситуацията у нас

Комисията по граждански свободи на ЕП прие проект на резолюция за ситуацията у нас

С 35 срещу 30 гласа...

През ноември ще разгледаме отново ситуацията и ще видим какво можем да направим. Ще използваме всички налични инструменти за България, каза и еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Резолюцията за България, която трябва да бъде гласувана от Европейския парламент на 8 октомври, в четвъртък, беше приета в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент. 

Протестите у нас разгорещиха дебата в ЕП

Протестите у нас разгорещиха дебата в ЕП

Българските депутати не си спестиха стари вътрешнополитически обвинения