ДПС отричат промените в Изборния кодекс относно преференциалния вот да са тяхно условие.

Пред Нова депутатът от ДПС Рамадан Аталай заяви, че председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов е бил в стаята на ДПС за разговор за машинното гласуване и ЦИК. По думите му обаче Цветанов никога в негово присъствие не е говорил за преференции.

"ГЕРБ явно имат вътрешни недоразумения", каза Аталай.

"В Изборния кодекс има по-важни промени от преференциите. Преференциите са важни. Но много по-важно е да демократизираме изборния процес - да дадем възможност на тези 2 млн. души, които по една или друга причина напуснаха България, да им дадем възможност да гласуват", посочи Аталай, допълвайки, че ДПС вече имат предложение в тази насока.

Депутатът се възползва и да вмъкне темата за агитацията на майчин език - той попита: "Защо преференциите са по-важни от това, че не може да се агитира на майчин език?"

ДПС срещу едноезична догма

ДПС срещу едноезична догма

Според Ерол Мехмед образованието се политизирало

"Преференциите в този Изборен кодекс са въведени от 2007 г. Първата година са участвали 24%, на следващите - 51%, на последните - 34%. Онова очакване на обществото да участва активно в преференциалния вот е минало пика си и се е разбрало, че в този си вид преференциите не са друго освен изкривяване на изборите", категоричен е Аталай.

Той коментира и кворума в НС днес - депутатите от ДПС бяха в пленарна зала, но не се регистрираха заедно с герберите и патриотите. Относно това Аталай каза, че задължението на кворума в НС е на управляващите.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид също коментира ситуацията от последните няколко дни. Пред bTV той заяви, че някой умишлено и изкуствено е създал истерията с преференциите, заблуждавайки премиера Борисов.

Хамид е на мнение, че през годините прагът на преференцията се е превърнал в средство за партиен и корпоративен контрол на вота.

ДПС не търсили никаква подкрепа за това предложение.

"В този ден в стаята дойдоха двама представители на парламентарната група на ГЕРБ - Цветанов и Данаил Кирилов, и помолиха за подкрепа за регистрация, и помолиха и за друга подкрепа - помолиха да гласуваме ЦИК да си остане в стария си вид и да няма нов избор. Ние поискахме подкрепа за въвеждане на машинно гласуване, като нашето становище беше колкото по-бързо извадим субективността от изборния процес, толкова са по-големи гаранциите за честни избори. Дума не е ставало въпрос въобще за преференции", заяви Хамид.

Той попита риторично дали хората мислят, че ДПС ще тръгнат да поставят условия на ГЕРБ за преференциите, когато имали съществени предложения като това за езика, като уседналостта и ограничаването на секциите.

"Някой обаче, за да създаде тази истерия с преференциите, въведе в заблуда министър-председателя. Не знам кой е той. Не сме търсили подкрепа за това предложение", обясни още Хамид.

Депутатът коментира и че излизането на БСП от парламента е бил драматичен акт - нищо толкова драматично не се било случило.

"Наблюдават се фрапантни случаи на общински съвети, където една фирма средно голяма от различни партии си вкарва определен брой общински съветници и те гласуват в интересите на тази компания и тя взема обществени поръчки", каза още Хамид.

ДПС не разбират реакцията на обществото за преференциите

ДПС не разбират реакцията на обществото за преференциите

Няма кой и какво да стабилизира това управление, по думите на Йордан Цонев