Бившият кандидат на ИТН за правосъден министър д-р Петър Илиев е плагиатствал. Това е заключението на Етичната комисия от Софийския университет след проверка, съобщи Нова телевизия.

В книгата си "Компетенцията на Народното събрание" д-р Илиев е използвал значителни части от дисертация на Наталия Киселова "Парламентарен контрол", смятат от СУ.

Прокуратурата работи по казуса с книгата на Петър Илиев

Прокуратурата работи по казуса с книгата на Петър Илиев

Според лидера на ИТН става дума за поръчка, в която е замесено и МВР

Частите са използвани и представени за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник.

Според Правилника за устройството и дейността на Софийския университет (ПУДСУ) заради това нарушение могат да уволнят Петър Илиев. От Факултетния съвет към Юридическия факултет трябва да избере комисия от специалисти, която да изготви мотивирано становище до Факултетния съвет, уточняват от университета.

Хаджигенов изненадан, но ИСБНИ не харесали Петър Илиев

Хаджигенов изненадан, но ИСБНИ не харесали Петър Илиев

Борисов не е на власт, но неговите олигарси са на власт

Припомняме, към момента тече проверка и от прокуратурата, както беше и в СУ по темата.

Името на Петър Илиев бе издигнато като правосъден министър в първото предложение на партия "Има такъв народ" с премиер Николай Василев. Във втория проектокабинет на "Има такъв народ" той първо неофициално беше спряган за премиер, но беше предложен за силов виципремиер и вътрешен министър.

Междувременно стана ясно, че шест години от издателството, отпечатало книгата на Петър Илиев не бяха предоставили копие на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", което по закон трябва да направят още при излизане на книгата от печат. Предоставеното копие се различава от друг образец на книгата - в него липсват спорните страници.