От гражданското обединение "Спаси София" искат незабавна оставка на зам.-кмета по строителство на София Ирина Савина. Причината - ремонтите в центъра се проточват и през 2020 г., уточняват от "Спаси София".

Поводът за настояването г-жа Савина да стане от зам.-кметския стол, е информация от почивните дни, че ремонтите в центъра на столицата ще продължат и през 2020 г., заради непредвидени смени по ВиК и топлопреносната мрежи.

Спаси София: Новите пейки на Графа са като надгробни плочи

Спаси София: Новите пейки на Графа са като надгробни плочи

Новите пейко-кошчета струват по над 10 000 лева

"От години говорим за нуждата от добра координация при ремонтите и е недопустимо това да не се е случило при най-важния проект за този управленски мандат", пишат от "Спаси София.

Според Гергин Борисов общината чак сега се сеща, че топлопреносната мрежа в зоната е с изчерпан експлоатационен ресурс. Още колко години ще са необходими на кмета Фандъкова и нейния екип, за да ремонтират няколко централни улици, недоумява той.

От сдружението припомнят, че проектът за реконструкция на улиците "Цар Иван Шишман" и "6-ти септември" е от 2014 г. Пет години по-късно от общината преосмислят, че има нужда от подмяна на подземните комуникации.

От Спаси София определят случващото се като открита подигравка със софиянци. Освен тези улици, вече втора година продължава реконструкцията на възлова улица в центъра на столицата - "Граф Игнатиев", която стана повод за саркастични коментари в социалните мрежи.

По думите на Борис Бонев от организацията: "Това е ясна демонстрация на некомпетентно и безотговорно поведение на ръководството на София. Основната функция на г-жа Савина, която от 13 години е зам.-кмет, е да организира и координира подготовката и изпълнението на проекти с европейско финансиране - задача, с която очевидно не се справя".

Той запита реторично какво би станало, ако ремонтът на централната зона беше завършил в срок (3-ти март) и сега трябваше да бъде прекопаван за полагане на подземни комуникации.

Според активистите, случващото се може да е опит общината да спести на фирмата изпълнител на ремонта солените глоби за забавяне, които вече трябваше да търпи.

Търговци съдят Столична община заради ремонта на "Графа"

Търговци съдят Столична община заради ремонта на "Графа"

Удълженият ремонт довел обекти до фалит

Ремонтът на центъра на София е финансиран от европейските фондове, подготовката за него започна през 2014 г. Той трябваше да приключи за 5 месеца, но се бави над година. Същевременно качеството на строителството и проектантските решения са повод за скандали.

Фирмата дължи по над 200 000 лв. за всеки ден забавяне извън крайния срок, който е изтекъл, допълват от "Спаси София".