В последния момент управляващите разпродават общински имоти и презастрояват София посред лято, твърдят от Спаси София.

Според независимия общински съветник Борис Бонев се разпродават десетки общински имоти и се сключват скандални сделки за строителство на нови сгради. С десетки предложения на управляващите се ощетява обществения интерес на софиянци, сред които продажба на общински терени за строежи на нови сгради, ощетяващи общината сделки под пазарни цени, и учредяване на права на строежи на апетитни локации из града. Бонев заяви това преди днешното заседание на Столичния общински съвет.

Според Бонев това са само част от точките в огромния дневен ред на местния парламент, който предстои да бъде разгледан днес от съветниците в София.

Тези неприемливи предложения неслучайно се вкарват в дневния ред в последния момент, на тъмно и посред лято, каза Бонев.

"Как е възможно в едно заседание да разгледаме над 150 точки с повече от 4000 страници мотиви? Десетки са и "допълнителните точки" - умишлено вкарани в последния момент. Целта е съветниците и обществото да нямаме време да се запознаем подробно с предложенията или възможност за реакция. От ГЕРБ явно обявиха лятна разпродажба на общинските имоти. Съвсем умишлено това се прави посред лято, когато хората са в отпуск. Това е срамно и неприемливо, а зад всичко това прозират клептократичния начин на управление в столицата и огромни съмнения за корупция за милиони", заяви Борис Бонев.

Само на това заседание Столичната община ще продаде десетки общински имоти, на които да бъдат построени нови сгради с общо РЗП от няколко десетки хиляди квадратни метра.

По думите на Борис Бонев вместо да решават проблемите, управляващите от ГЕРБ създават нови. Фандъкова дойде с обещанието да спре презастрояването, а сега прави точно обратното - разпродават общински имоти, за да се строят нови сгради! Какви са мотивите за това? Аз не виждам нито едно логично обяснение, освен сделки с огромен корупционен потенциал", каза независимият общински съветник.

"Става въпрос за десетки изключително важни доклади, които касаят учредяването на право на строеж върху общински имоти, или продажбата им. Десетки са и измененията на подробни устройствени планове, които водят до още по-голямо презастрояване, а сделките се сключват на цени далеч под пазарните, с което се ощетява бюджетът на Столичната община. Тези непоправими щети върху София ще се направят на едно осем часово заседание с над 150 точки." - категоричен е Бонев и нарече случващото се "лятна разпродажба на общинско имущество на София", каза Борис Бонев от Спаси София.