България е обект на широкомащабно руско влияние, улеснено от културната близост, историческите връзки, както и от дълбоко вкоренените в страната политически и икономически инвестиции на Кремъл.

Това се казва в доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), анализиращ руското медийно влияние в четири страни - членки на Европейския съюз: България, Германия, Полша и Чехия. Според анализа съвкупността от тези фактори води до значителни последващи възможности за руско медийно влияние и дезинформация. То ставало чрез медии, контролирани директно от Москва, както и чрез местни политически, олигархични и други посредници, които са финансово и политически свързани с Русия и (пряко или непряко) влияят на редакторската политика на националните медии. Често подобно влияние е пречупено и през отношението на правителството на деня към Русия, гласи докладът на ЦИД.

Руските туристи били спрени заради изоставането ни с ваксинацията

Руските туристи били спрени заради изоставането ни с ваксинацията

Туризмът 2021 е по-труден от 2020 година

Продължаващите проблеми на България в сферата на доброто управление и върховенството на закона рефлектират върху влошаване на медийната свобода през последното десетилетие. Липсата на потребителска култура в социалните медии и на регулаторен капацитет изострят политическата поляризация и екстремизъм, което облагодетелства действията на Кремъл за разпространение на дезинформация, насаждаща разделения.

Членството на България в ЕС и НАТО има възпиращ ефект пред повсеместното разпространение на проруски послания, смятат от Центъра за изследване на демокрацията. Участието на България в европейската политическа и дискусионна сфера е важен основен информационен канал при формирането на дневния ред на националните медии.

Най-смешната опорка, която Антон Кутев е чувал - за бъдещето на руските шпиони у нас

Най-смешната опорка, която Антон Кутев е чувал - за бъдещето на руските шпиони у нас

България се ръководела от доказано натовски генерали

България демонстрира ограничена ефективност за борба с информационните заплахи от чужди сили. Управленската рамка е обусловена от относително бездействие и недостатъчно признаване на предизвикателствата на (прокремълската) дезинформация и е лишена от цялостна оценка на националните уязвимости, се казва в доклада.

Изследването разглежда сходствата и разликите в каналите и методите на разпространение на проруски антидемократични послания в Европа по отношение на основни тематики като национализма, миграцията, джендър идеологиите и енергетиката.

Борисов заподозря, че махат шефа на ДАНС заради разкритите руски шпиони

Борисов заподозря, че махат шефа на ДАНС заради разкритите руски шпиони

Той прогнозира, че повече никой няма да разкрие руски шпиони у нас

В документа се Докладът съдържа и оценка на устойчивостта на четирите страни спрямо дезинформацията на няколко отделни равнища: управление и формиране на политики, активност на гражданското общество и участие и принос към международни инициативи за противодействие.

Предложени са решения за координирани политики и действия за защита на демократичния дискурс и на дигиталната информационна екосистема в ЕС от руското медийно влияние.