"Мина този период, в който медиите бяха боксова круша, по-скоро отделни журналисти стават боксови круши". Това заяви пред БНР доц. Жана Попова, преподавател във Факултет по журналистика и масова комуникация на СУ "Климент Охридски".

Повод за думите й е днешната дискусия за състоянието на медиите в България, свободата на словото и правата на журналистиката.

Самата гилдия беше атакувана и то в рамките почти на цяла седмица от Валери Симеонов. Както знаем самият той има собствена телевизия, припомни доц. Жана Попова. 

"Репортери без граници" искат пътна карта за по-добра медийна среда у нас

"Репортери без граници" искат пътна карта за по-добра медийна среда у нас

Не стигал само икономическият растеж, трябвал и ръст на свободата на словото

"От една страна се върви по линията на това отделни хора да бъдат сплашвани, тъй като всяка намеса от страна на депутат, министър, премиер, евродепутат, главен прокурор - всяка подобна намеса действа по този смразяващ начин, тъй като все пак журналистите са хора", заяви тя.

Тя препоръча да бъдат разделени двете сфери - хазарта и лотарията.

Според нея, настоящите законодателните промени ще ограничат хазартното потребление на такива стоки. Очакванията й са, че промените ще върнат лотарията при държавата.

"В случая обаче имаме няколко отделни явления - едното от тях е - изключителното свиване на пазара на телевизиите и концентрацията на различни права, да речем телевизионните права за излъчване на футболното първенство", каза доц. Попова.

"Репортери без граници" притеснени: все по-малко свобода на словото у нас

"Репортери без граници" притеснени: все по-малко свобода на словото у нас

Организацията обсъди с президента Радев състоянието на медийната среда в България

Тя изтъкна, че почти не се коментира как оттук нататък ще се договарят телевизиите за разпространение на най-скъпата стока - спортните състезания

"В същото време виждаме Валери Симеонов, който довчера обясняваше, че Нова телевизия е място, което с неговите колеги наричат "кафез за папагали", в един момент той отива и лайква тази телевизия на г-н Домусчиев", акцентира върху поведението на зам.-председателя на 44-то народно събрание.

"Виждали сме много метаморфози на Валери Симеонов, въпросът е, че е абсолютно недопустим този начин - да се саморазправя с журналисти, да обвинява журналисти. Представител на Народното събрание да разпространява думи, които може би са клевета - не знам, надявам се да има някакво разрешаване на този въпрос, но не може по този начин да бъдат заплашвани журналисти", заяви доц. Жана Попова.

Припомняме, в студиото на БНТ Валери Симеонов си позволи да изказва обидни реплики към журналисти от bTV. Когато по-късно от обществената телевизия БНТ излязоха с позиция в защита на своите колеги, Валери Симеонов възропта, че не могат да му дават оценки

Свобода на словото ли? Назад към съветските стандарти…

Свобода на словото ли? Назад към съветските стандарти…

В Русия си спомнят времето на СССР...

Доц. Попова смята, че подобно поведение е свързано с продажбата на телевизия bTV и с това, което все пак трябва да направят държавните институции, дори, ако щете комисията, която отговаря да разгледа документите оттам нататък, тъй че със сигурност мисля, че има подобен знак.

"Най-големият знак е към журналистите, защото от тук нататък абсолютно всяко действие на журналистите, всяка дума на журналистите трябва да бъде гледана -дали са проверили факта, или не са проверили факта ", допълни преподавателят във Факултета по журналистика. 

Журналистите да не търпят обидни квалификации, призоваха от АЕЖ

Журналистите да не търпят обидни квалификации, призоваха от АЕЖ

В думите на Иван Гешев към Атанас Чобанов има намек за компромат, смята Иван Радев