"Вярваме, че е необходима солидарност. Точно затова дадохме пример с британските колеги и с тяхната реакция. Важно е в България да има журналисти, които не търпят да бъдат квалифицирани по този начин и вярват в достойнството на професията.".

Това заяви Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти пред БНР. Повод за думите му е позицията на АЕЖ, озаглавена "За достойнството на журналистическата професия".

Тя бе предизвикана от реакцията на премиера Бойко Борисов, който на 4 февруари 2020 г. на няколко пъти нарече "мисирки" заобикалящи го журналисти. Той дори интерпретира звуци, които, според него, издават тези птици.

В позицията на АЕЖ се дава пример как британски журналисти са напуснали пресконференция на премиера Джонсън, след като забелязали, че не всички медии са поканени.

Радев обясни, че позицията е адресирана към политиците, властта и обществото, тъй като обществото също трябва да е убедено, че има нужда от журналисти, които имат достойнство.

"Именно девалвирането на ценностите в професията, на това, че в нея има доста хора, които нямат проблеми от подобна комуникация с властта, тази реакция води до това да живеем в обществото и в ситуацията, в които се намираме", каза Радев.

Според него до голяма степен за разединението на общността има вина и самата общност.

В България властта "има особени отношения с определени медии, които всъщност съществуват и благодарение на силната подкрепа на държавата и на правителството", допълни той.

Иван Радев призова прокурорите да поискат право на отговор, когато са засегнати от публикации. Той визира позицията на Прокурорската колегия на ВСС относно медийни публикации, както и поведението на главния прокурор Иван Гешев в Брюксел към журналист от сайта "Бивол". Според Радев тези реакции "биха могли да бъдат приети за форма на институционален натиск върху медии и журналисти".

"Призоваваме всички прокурори и ВСС - когато има такава публикация, те могат да сезират Съвета за журналистическа етика. Ако пък смятат, че са използвани в някакви публикации и документи с невярно съдържание, не сме ние, които да казваме на прокурорите какво точно трябва да правят в такива случаи", заяви Радев.

Относно думите на главния прокурор към журналиста Атанас Чобанов в Брюксел, представителят на АЕЖ смята, че те: "съдържат и намек за някакъв компромат, с който той разполага срещу журналиста Чобанов".

Радев е категоричен, че това е "прийом на авторитарните, тоталитарните режими, когато всеки е държан с някаква информация, която държавата знае за него и която в даден момент може да разкрият. Това би било много притеснително и пак е форма на натиск върху журналисти".

Припомняме, след като премиерът Бойко Борисов нарече журналистите "мисирки" и от Съюза на българските журналисти нямаше бърза реакция. Проф. Коста Костов - главен редактор на списанието за респираторна медицина Inspiro напусна СБЖ с публично писмо, в което заявява, че Съюзът не заема позиция по важни за обществото теми, както и в защита на журналистите.

Междувременно на сайта на СБЖ е публикувана позиция. В нея се казва, че циничното отношение и обидните определения на управляващите към журналистите и към цялото общество не са инцидент, а брутална и трайна тенденция от години.

"Вододелът е ясен - става дума за оцеляването на самата демокрация. Само единни като колегия и като граждани можем да я отстоим", се казва в позицията на СБЖ.

"Дори в конкретните груби фрази на премиера от последния случай виждаме едновременни обидни квалификации и към вършещите работата си репортери, и към висш държавен служител на президентството заради негови медийни изявления", пишат от Съюза, визирайки думата на Борисов към главния секретар на президентството Димитър Стоянов - "келеш".

От СБЖ смятат, че става въпрос за "откровена канонада не само срещу свободата на словото и правата на журналистите, но и срещу самите устои на демокрацията. Повод за твърдението им е серията от случаи - реакцията на евродепутата Александър Йорданов в Брюксел, който нарече журналистите там "дребни провокатори", както и главния прокурор Иван Гешев, който иронизира журналисти, както и позиция на Прокурорската колегия на ВСС "във връзка с поредица от публикации, репортажи, коментари и интервюта в печатни и електронни медии, целящи дискредитиране независимостта и уронване престижа на съдебната власт и в частност на ПРБ".

"Живеем във вододелни дни, колеги. Ясно е, че отнийде няма да дойде "спасител" от непоносимото блато, в което сме натикани. Ясно е, че само от нас зависи да защитим достойнството си и самата демокрация", се казва в позицията.

С призив журналистите да покажем на политиците, че те зависят от нас, а не ние от тях, се казва, че когато следващият път някой отново се опита да ни обижда, да му изключим микрофоните и да му обърнем гръб.

"Нека разберат най-после, че дължат респект, уважение и отчетност не просто пред нашата професия, а пред цялото общество, което е истинската власт", гласи позицията на СБЖ.