С откриването на новия учебно-тренировъчен комплекс на Учебен център "Црънча" бе отбелязана 78-ата годишнина от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Специални сили, съобщиха от Министерството на отбраната.

"Ускореното развитие на Специалните сили в Българската армия през последните години е резултат от трезв анализ на динамиката на средата на сигурност, възможните кризисни ситуации и намирането на адекватен отговор", заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в своето приветствие към личния състав на Съвместното командване на специалните операции(СКСО).

Търсят се сапьори и санитари за спецсилите на армията

Търсят се сапьори и санитари за спецсилите на армията

Обявени са 42 вакантни длъжности

По думите му с инвестициите в развитие на инфраструктура и в осигуряването на ново въоръжение, техника и екипировка, държавното и политическото ръководство на Министерството на отбраната изпълнява своя ангажимент.

"За нас остава отговорната задача да напълним със съдържание останалите елементи от отбранителната способност "адекватни Специални сили", а именно - доктрини, командване и управление, организационна структура, подготовка, личен състав, оперативна съвместимост", категоричен бе адмирал Ефтимов. Той награди отличили се военнослужещи и благодари на командването и целия личен състав на СКСО за полаганите усилия и професионализъм в изпълнение на поставените задачи.

Командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев подчерта славната история на Парашутната дружина. "И днес личен състав и формирования от Специалните сили работят, тренират, носят службата на три континента", каза командирът на СКСО и изброи направеното през последните години.

Български и британски командоси ще тренират на "Чешнегирово" и в Рила

Български и британски командоси ще тренират на "Чешнегирово" и в Рила

От 22 февруари до 5 март 2021 г

Гости на тържествата и на откриването на новия учебно-тренировъчен център "Црънча" бяха още председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов, постоянният секретар по отбраната Антон Ластарджиев, висши военни, представители на местната власт и родолюбиви организации. Всички те наблюдаваха и демонстрации на способности на военнослужещи от Специалните сили.

По информация на военното министерство учебно-тренировъчният комплекс "Црънча" отговаря на всички съвременни изисквания учебен център за спецсилите. Комплексът е съобразен с всички екологични норми и настоящото законодателство на Република България.

На 15 май 2020 г. представители на Министерството на отбраната и фирмата - изпълнител "Техно-Енерджи" ООД подписаха Акт образец 2, с което започнаха строителните дейности за изграждането на нови сгради и ремонт на съществуващия сграден фонд на учебния център "Црънча". Срокът бе приблизително 330 дни. Дейностите по проекта са на стойност около 6 милиона лева, отпуснати от Министерския съвет.

Проектът е за изграждане на изцяло нов битов корпус с 2820 кв.м. разгъната площ, с прилежащи към него кухненски блок с площ 808 кв.м., класни помещения и брифинг зала с площ 503 кв.м., изграждане на строеви плац с трибуна, пречиствателна станция, подземен резервоар с помпена станция, трафопост, паркинг, ремонт на кулата за управление на мишенното поле и др.