Горещ картоф за управляващите се оказа бюджетът за здраве за 2009 г.

Обсъждането започна при полупразна зала и въпреки че приеха да удължат работния си ден до приемането на закона, в гласуването участваха едва 117 депутати.
Разногласията между управляващите все пак лъснаха, въпреки празните банки в залата, съобщава zdrave.net.

Поне 150 или 200 млн. лева от предназначените да влязат в резерва на БНБ трябва да се върнат в бюджета на касата, заяви екс-здравният министър проф. Радослав Гайдарски.

Гайдарски заяви, че случващото се е тревожно. Въпреки че има декларации за приоритет на здравеопазването, по някакъв начин винаги в края на годината парите не достигат, отбеляза той.
България е на последното стъпало по отношение на пари, заделяни за здравеопазване, дори сред бившите соцдържави, посочи професорът.

Не може най-скъпата коремна операция у нас да струва 3000 лв., а в другите държави да е 16-20 000 евро, посочи още ГАйдарски.
Това може да доведе до деградация на медицинските кадри, предупреди бившият министър.
Според него разумното е поне 150-200 млн. от 400-те, предназначени за резерва, да се дадат на касата, за да се посрещнат най-елементарните нужди на лечебните заведения и гражданите на България.

Стерилната икономическа логика да се свиват разходите по време на криза може и да звучи логично, но не звучи социално, заяви колегата му от БСП д-р Руденко Йорданов.

Заедно с Донка Михайлова и Тодор Кумчев, той е вносител на предложение за прехвърляне на 150 милиона лева в разходната част на бюджета на НЗОК.
От парламентарната трибуна д-р Йорданов отбеляза, че това предложение е най-близко до искането на Събранието на представителите на НЗОК, където половината от членовете все пак са членове на държавата.

Червеният депутат сподели, че се чувствал „политически прелъстен и изоставен" от депутатите Антония Първанова от НДСВ и Нигяр Джафер от ДПС, които отстояваха идеята между първо и второ четене в разходната част на бюджета да се запишат повече пари, но днес липсваха в залата.

„Колегите от центъра са в тежък конфликт и затова ги няма в залата", отбеляза синият Иван Колчаков. Заради очевидните противоречия в изказванията на управляващите депутати, опозицията поиска 15-минутна почивка за изглаждане на разногласията. Тя обаче доведе до решението гласуването да се отложи за понеделник, когато депутатите ще заседават извънредно.