Депутатите приеха на две четения промени в Закона за здравето, предложени от Силви Кирилов от партия "Има такъв народ" (ИТН).

С предлаганите нормативни промени се цели запълване на съществуващата законодателна празнота в Закона за здравето и съответстващите й такива в Кодекса на труда и в Кодекса за социалното осигуряване по отношение на временната неработоспособност за гледане на здраво дете. 

При епидемични мерки печелим изборите с 52%, убеден Костадинов

При епидемични мерки печелим изборите с 52%, убеден Костадинов

Лидерът на „Възраждане“ призовава бъдещият служебен кабинет да не въвежда зелен сертификат

Съгласно Закона за здравето "Временна неработоспособност" е състояние, при което осигуреният работник е възпрепятстван да работи поради: остро, подостро или обострено хронично общо заболяване; злополука; професионална болест; лечение в чужбина; санаторно-курортно лечение; належащ медицински преглед или изследване; карантина; отстраняване от работа по предписание на здравните органи; гледане на болен или на карантиниран член от семейството; належащо придружаване на болен член от семейството за медицински преглед; изследване или лечение в същото или в друго населено място, в страната или в чужбина, бременност и раждане; гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението.

Според документите, определение за детско заведение е дадено от Допълнителната разпоредба на Наредба, издадена от министъра на земеделието, храните и горите, в което са включени детските ясли, детските градини, обединените детски заведения и други, които се посещават от деца до 7-годишна възраст. 

1021 са новите случаи на коронавирус у нас

1021 са новите случаи на коронавирус у нас

През последното денонощие са били поставени 3 644 ваксини

В това определение не са включени училищата, което означава, че при карантина в училището или в съответния клас, здравото дете се връща от училище вкъщи, но родителите на деца от 6 до 12-годишна възраст в тези случаи нямат право на отпуск за временна неработоспособност, поради законодателна празнота в Закона за здравето, съответно в Кодекса на труда и в Кодекса за социалното осигуряване.

Във връзка с това, ученикът до 12-годишна възраст остава без надзор и грижа, което е нарушение на чл. 8, ал. 8 от Закона за закрила на детето и съгласно чл. 45 от същия закон на родителя, настойника или лицето, което полага грижи за това дете подлежи на санкция - глоба в размер от 1000 лв. до 5000 лв. или по-тежко административно наказание.

С тези съображения се предлагат промени в Закона за здравето, според които в определението за временна неработоспособност от Допълнителните разпоредби думите "гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението" да се заменят с "гледане на здраво дете до 12-годишна възраст, върнато от детско заведение или училище, поради карантина на заведението или на училището, или на отделна група или клас в него, или поради карантина на детето", като се правят и съответните промени в Кодекса на труда и в Кодекса за социалното осигуряване.

ИТН притеснени от реанимиране на ковид истерията

ИТН притеснени от реанимиране на ковид истерията

Те са против въвеждане отново на ковид ограничения

По време на дискусията бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов се ядоса, че в зала не присъства представител на здравното министерство.

ГЕРБ ще подкрепят проекта. Той е притеснен от идващата ковид вълна. Опозицията критикува представения от властта ковид план, който по думите на премиера е най-добрият. Броят на ковид болните се увеличава, изтъкна той.

По думите му МЗ уж управлявало ковид пандемията. Малко над 20 000 души са ваксинирани през януари, когато Кирил Петков си поставя за цел 300 000 ваксинирани за месец, допълни Ангелов.

Въпросът е дали този законопроект решава въпроса с карантината по време на ковид, каза и Хасан Адемов от ДПС. Той недоумява защо е избран сегмента до 12 години. Според ДПС някои текстове трябва да се прецизират.

Със законопроекта се опитваме да дадем една правна възможност, обясни и вносителят Силви Кирилов. Спорове възникнаха за второто четене днес.

Десислава Атанасова призова да не се подминава с лека ръка факта, че проектът няма еднозначното становище на тристранния съвет.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ настоя за спокойствие по дебата, тъй като законът ще влезе в сила от 1 януари 2023 година.

Според Христо Гаджев от ГЕРБ нямало смисъл в това законът да влезе в сила от следващата година. По-логично било да влезе в сила от септември, когато започва учебната година и видя в закона ПиАр от страната на управляващите, които искали да покажат, че уж вземали някакви мерки за ковид кризата.