Министерският съвет отпусна 500 000 лв. за проекти на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна, Молдова, както и на организации на граждани в Северна Македония с българско самосъзнание. Парите ще бъдат насочени към бюджета на МВнР за 2020 г.

Целта е да се помогне на организациите за укрепване на тяхната структура, създаване на възможности за разширяване на дейността им за съхраняване на българската идентичност сред общностите зад граница, както и на публичното им присъствие в съответните държави.

На днешното заседание правителството одобри и сключването на споразумения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на проекти по линия на официалната помощ за развитие в 7 държави - Сърбия, Северна Македония, Косово, Украйна, Молдова, Армения и Виетнам.

Финансираните от страната ни 10 проекта са на обща стойност 634 372 лева и са насочени към повишаване качеството на образованието и гарантиране на равен достъп в условията на мултикултурна среда в страните партньори.

Очаква се проектите да спомогнат и за разработване на мерки за повишаването на капацитета на малкото и средно предприемачество, подпомагане на демокрацията и изграждането на активно гражданско общество чрез насърчаване на активността на младите хора.