Артисти и председатели на културни институции настояват за оттегляне на промените в Закона за хазарта, внесени на 5 юни, с които се променя Закона за мецанатството, както и се премахват отчисленията за култура. Това се казва в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цвета Караянчева, министрите на културата Боил Банов и на финансите Владислав Горанов.

Авторите на писмото настояват неработещите текстове в Закона за хазарта, приети през 2014 г., но не прилагани до сега за отчисления от онлайн и офлайн такси за Министерство на културата, да бъдат разработени в конкретен механизъм и правилник за прилагането му. Така да се направят отчисления от хазарта в полза на българската култура.

Културният сектор в България има нужда от устойчиво развитие - дълги хоризонти на планиране, свободен оборотен капитал и достъп до инвестиции. Това е невъзможно при настоящата рестриктивна бюджетна политика, категорични са дейците в тази сфера. 

Валери Симеонов: Борбата срещу наркотиците и хазарта е политически тежка

Валери Симеонов: Борбата срещу наркотиците и хазарта е политически тежка

Сега предстои да се ограничи броя на казината и игралните зали

Те са категорични, че секторът трябва да има стратегически приоритети и източници за допълнително алтернативно финансиране. Културата има нужда от алтернативен източник, който да осигурява реално, съществено и стабилно финансиране. Този нов капитал трябва да осигурява подкрепа в условията на хронично недофинансиране на българската културна политика. Да има различно по произход и мащаб финансиране, което да гарантира устойчиво развитие на българската култура, настояват авторите. Последните три десетилетия в българската културна политика се преразглеждат ролята и функциите на държавата и бизнеса за културата. Навлизат частни и неправителствени организации, има все по-голяма необходимост от източниците на финансиране.

За този период се достига до инвестиционен модел за развитие, който дава устойчивост и децентрализация на сектора, се базира на възможността за навлизане на нови финансови източници, като: арт лото, предвидено в Закона за меценатство, чл.31(1), както и §32 от Закона за хазарта, който предвижда отчисления от такси, които да бъдат насочени към Министерство на културата.

В страните от ЕС Арт лотарията и отчисленията от хазарта са дългогодишен успешен финансов механизъм за допълнително финансиране на културата. Тя осигурява устойчивост на културните политики и участниците в културните процеси. При криза, каквато по същество е настоящата глобална пандемия, тези отчисления са допълващ източник или своеобразен буфер за финансиране на културните дейности.

Внесеният на 05/06/2020 г. ЗИД на Закона за хазарта/№054-01-51/ противоречи на тези идеи, смятат от културната гилдия. Промените в Закона за хазарта биха навредили на перспективата за развитие на българската култура и доближаването ѝ до общоевропейския контекст.

"Настояваме незабавно да бъдат изтеглени посочените в началото на писмото текстове от ЗИД на Закона за хазарта, както и неработещите текстове в Закона за хазарта, приети през 2014 г., но не прилагани до този момент, които предвиждат отчисления от онлайн и офлайн такси за Министерство на културата, да бъдат разработени в конкретен механизъм и правилник за прилагането му - осигуряващ отчисления от хазарта за устойчивото развитие на българската култура", се казва в писмото.

То е подписано от:

Д-р Диана Андреева - Попйорданова, директор на Обсерватория по икономика на културата;

Милко Лазаров, председател, Съюз на българските филмови дейци

Асен Асенов, Фондация "ЕДНО за култура и изкуства";

Веселин Димов, председател на УС на "АСТ Асоциация за свободен театър";

Атанас Маев, "Derida Dance Center"/Фондация "Арт Линк";

Гергана Димитрова, режисьор, "Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура - 36 маймуни";

Калина Вагенщайн, Фондация "Арт Офис";

Петър Тодоров, Фондация "За Родопите";

Стефан А. Щерев, Фондация "Информбюро";

Мира Сталева, София филм фест /София мийтингс;

Ива Свещарова и Вили Прагер, Фондация "Брейн Стор Проджект";

Велислав Стоянов, музикант, председател Сдружение "Брас Асоциация";

Димитър Стефанов, Фондация "Театър Корсар";

Венцислав Благоев, музикант, председател Фондация "Джазтет"

Весела Кондакова, изпълнителен директор, "Българска музикална асоциация";

Павел Веснаков, председател, Българска асоциация на кинорежисьорите;

Надежда Славова, Председател на Българската асоциация на независимите художници аниматори/БАНХА "Пройко Пройков";

Галина Тонева, председател на Асоциация на филмовите продуценти;

Йордан Камджалов, диригент, Фондация "Йордан Камджалов";

Деси Тенекеджиева, Председател на УС на Фондация "Стоян Камбарев"

Иван Тонев, председател на Асоциация на българските оператори

Проф. Емилия Стоева, председател на Асоциация Академика 21

Христо Христов, председател на Асоциация на българските филмови продуценти. 

Черноморието нямало да стане Лас Вегас

Черноморието нямало да стане Лас Вегас

Със забрани секторът ще мине на черно, смятат от асоциацията на организаторите на хазарт

Припомняме, лидерът на НФСБ Валери Симеонов още през януари внесе предложение за налагане на държавен монопол над хазартните и лотарийните игри, а законопроектът мина на първо четене в ресорната комисия почти без дебат. Идеите му били пореден етап от битката срещу Васил Божков.

С предложението си от 5 юни той поиска казината да се помещават в петзвездни хотели, на десет километра от границата и в туристическите ни комплекси, предлага депутатът.