Промените, касаещи хората с увреждания у нас, са тръгнали отзад напред, тъй като системата на медицинската експертиза все още не е докрай реформирана. Това мнение изрази пред БНТ социалният министър Бисер Петков.

Въпреки че майките на деца с увреждания намират промените за стъпка напред, те все още са притеснени от проблемите с ТЕЛК решенията. Поради това протестиращите планират да пренесат палатковия лагер пред сградата на Министерството на здравеопазването, ако всичко мине наред и промените бъдат приети в пленарна зала.

Петков обаче обяснява, че стъпки за промяната на медицинската експертиза вече са предприети. Начинът на оценка вече бил променен с измененията в наредбата, има и големи промени по отношението на ТЕЛК съставите, по думите му.

Според министъра реформата ще продължи и ще се затвърди и през следващата година.

Управляващите и майките на деца с увреждания постигнаха съгласие

Управляващите и майките на деца с увреждания постигнаха съгласие

Тази вечер спешно бяха преработени законови текстове…

Петков очаква двата законопроекта за хората с увреждания да бъдат приети в пленарна зала без изненади.

"Изпитвам удовлетворение, че тази съвместна работа, на която посветиха усилие не малко хора, и от страна на майките, и екипа на омбудсмана Мая Манолова, самият омбудсман, колегите от правителството, има своя положителен завършек. Давам си сметка, че това е само първата крачка и че работата трябва да продължи с още по-интензивни темпове, защото след приемане на законопроектите, следва приемането на подзаконовите актове, които произтичат от тези закони, за да може реално те да се прилагат", каза още социалният министър.

2018 г. е знакова за хората с увреждания у нас, твърди Бисер Петков

2018 г. е знакова за хората с увреждания у нас, твърди Бисер Петков

Изготвени са четири проекта на нови закони, изтъкна министърът