Румен Овчаров заяви, че след празниците ще сезира прокуратурата за процедурите и договорите, подписани по времето на управлението на Иван Костов.

Става въпрос за договорите за изграждането на ТЕЦ „Марица изток 1" и за избор на партньор за рехабилитация на ТЕЦ „Марица изток" 3.

Те са сключени по такъв начин, че в момента НЕК е задължена да изкупува в продължение на 15 години електроенергията на цена, която значително надвишава цените на всички останали производители в България, с изключение на възобновяемите източници, обясни Овчаров.

Той допълни, че процедурата, по която е избрана американска компания, т.нар. процедура на имитираща страна, не била регламентирана в нормативната база.

Овчаров посочи още, че при положение че АЕЦ „Белене" обекти като Марица изток 1 и 3 не биха имали пазар. Според него съпротивата на Иван Костов и Мартин Димитров срещу АЕЦ „Белене" е заради защита на корпоративни интереси.

Друга тема, заслужаваща вниманието на процедурата, според Овчаров, е договорът за доставка на природен газ от 1998 година.