Постигането на европейските цели за въглеродна неутралност е нещо задължително в бъдеще, но трансформацията на енергетиката на България ще се случва плавно, като основен приоритет на държавата е запазване на устойчивостта на електроенергийната система.

Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който взе участие в дискусия, посветена на политиките за стимулиране на зелените инвестиции в бизнеса, организирана от Българската фондова борса с подкрепата на Министерството на финансите.

За Зеления пакт са нужни партньори и извън ЕС

За Зеления пакт са нужни партньори и извън ЕС

Междинни цели до 2030 г. са прекалено амбициозни според ИСС

Три ще са основните начини, на които ще заложи държавата в бъдеще, за да бъде осигурена именно тази устойчивост на енергийната система, невъзможна да се постигне от вятърни и слънчеви мощности, които не могат да покрият пиковете на потреблението - конкретно в България през зимата и вечер, когато тези мощности фактически не работят.

На първо място това е изграждането на батерийната мощност, на второ - развитие на ядрения ни капацитет и на трето - геотермалната енергия. Именно проучването на нови геотермални находища е също базисен фокус в българския План за възстановяване. 

КНСБ: Ангажименти от Плана за възстановяване будят притеснения за енергийната ни сигурност

КНСБ: Ангажименти от Плана за възстановяване будят притеснения за енергийната ни сигурност

Отделянето от БЕХ на държавните компании ще породи тежки административни и финансови проблеми

Има 6 или 7 места, където най-вероятно в дълбочина ще бъде постигната температура от над 200 градуса, а това са именно непрекъсваеми източници. Това очакваме да се потвърди след 1 година, когато завършат сондажите и проучвания, коментира вицепремиерът Василев.

И подчерта - важен фактор в плавния преход е и използването на съществуващите въглищни мощности. "Нямаме задължение за затваряне на въглищните мощности, като същевременно инвестираме в зелена енергия, което да ни позволим да стигнем до една устойчива система", каза още той. 

Зеленият преход тече, в такт можем да влезем със Зелената сделка

Зеленият преход тече, в такт можем да влезем със Зелената сделка

България успя да възползва от възможностите, които предлага ЕС