По настояване на премиера Бойко Борисов днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов ще освободят от длъжност съответно началника на ДНСК Иван Симидчиев и началника на Митница "Свиленград" Стефан Марашев.

Мотив за отстраняването е, че двамата началници са допуснали незаконно строителство в забранената за застрояване зона на язовир „Ивайловград".

Също така не са упражнили необходимия контрол в рамките на техните правомощия и по този начин са злоупотребили с обществено доверие.

Припомняме, вчера стана ясно, че прокуратурата се е самосезирала за незаконното строителство, а пет държавни инспекции започват проверка в т.нар. „веселото" село.

По-рано пък от своя страна премиерът заяви че незаконно построените имоти край язовир "Ивайловград" ще бъдат съборени или конфискувани в полза на държавата.

„В този казус ние виждаме едно по-дългосрочно бездействие, което е продължавало доста години от страна на ДНСК", заяви министър Плевнелиев минути след края на заседанието в Министерски съвет.

„Направихме план за действие за това как да възстановим държавността и да покажем, че държавата има силна воля да се справя с хора, които се разхождат с куфарчета и си мислят, че могат да си купуват институции и хора, които могат да бъдат толкова арогантни, че да строят частни къщи върху държавна земя", заяви още министърът на регионалното развитие и благоустройството.

„Имаме констатирани 45 абсолютно незаконни строежа и стартираме процедури по издаване на заповеди за тяхното премахване", допълни още той.
По думите му, общината има основна роля при издаването на разрешения за строителство и по тази причина властите „ще действат на място".

"Има 50 големи язовира в България, при които би могло да има подобни казуси", подчерта министърът и допълни, че проверката ще се разшири. „Сформираме специална, бих я нарекъл „екшън група" с представители на МОСВ и МРРБ, за да може да се разшири обхвата на проверката", заяви още министър Плевнелиев.

На въпрос дали има представа кой ще заеме мястото на Иван Симидчиев, министър Плевнелиев заяви, че в ДНСК работят много хора и предстоят интервюта. Той подчерта, че очаква следващият началник да работи по-активно и по-агресивно.

Предлагаме ви и част от стенограмата на днешните разисквания по темата в МС:

Бойко Борисов:

Дянков и Плевнелиев, толкова години ДНСК - Националният строителен контрол да не предприеме нищо...?! Да бъде отстранено цялото ръководство на ДНСК, категорично! Това означава, при всички публикации в медиите от години наред просто те са дали възможност на всички тези хора да направят тези безобразия.

Министър Дянков, не може сегашният шеф на митницата там да е един от тези лица. Ако има ръководство на митниците, то би трябвало отдавна да го е отстранил. Надявам се в рамките на днешния ден. И също - директора на митниците да установи кои хора под него са допринесли всичко това да се случи. Защото, ако аз съм шеф на митницата и чета изказвания от типа - да дойдат с празни куфарчета да им ги напълним, значи тези хора години наред са ги пълнили. Това означава просто всички пълначи на куфарите да си заминават, а ако не искат да си заминат - да кажат на кого са ги давали, къде са ги пращали. Защото при нас не са идвали те самите. С това нещо казват, че видите ли това им е зора на сегашните управляващи, че няма кой да дойде да напълним куфарчетата. Ние куфарчета не щем. Държавната дотация за ГЕРБ е толкова голяма, че ние имаме толкова пари в партията, че не можем и да ги харчим, сложили сме ги на влог.

Дянков и Плевнелиев, с прибирането днес в министерствата - кадрови наказания, отстраняване и това трябва да се прекрати.

Истината е, че това е индулгенция. Тези хора са събирали пари, пращали са ги към високите нива в държавната власт и с парите, които са оставали за тях, защото не можеш примерно да вземеш сто евро и сто да ги предадеш нагоре, са си оставили и за тях по схема някакви пари. И с тези пари те са си направили там къщички от по 1000 квадрата, достатъчно атрактивни. И то, четете и виждате - изцяло в нарушение. Там е работила цялата държавна машина - общинска, държавна, едни са давали скици, други ПУП, трети са се правили на улави и се намираме на днешното положение.

Днес четох на главния архитект на София Петър Диков едно интервю, абсолютно съм съгласен с него - единственият факт е само бутане, събаряне, възстановяване на терените такива, каквито са по закон. Да, неприятно е, тежко е, скъпо е може би, но ако искаме да си създадем ред в държавата просто нямаме право и ние да... А и нищо не им дължим, на които и да е в България. Защото, и не случайно аз се обръщам най-често към Дянков, но това касае и всички вас, които в министерствата имате държавни фирми. Дядо ми казваше - не големите разходи са проблема, малките приходи. А за да има палати и то със стотици хиляди вече излизат от всичко, което заснемат хората от НАП, като се почне от София и се стигне през Арбанаси до Свиленград, Варна, Бургас. А пък това, което гледах за Созопол снощи по бТВ - как е възможно това да се случи?!

Междувременно стана ясно, че директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов вече е поискал оставката на началника на Митница Свиленград Стефан Марашев.

От агенцията съобщават, че е започнала проверка на фактите и обстоятелствата около случая, в рамките на компетенциите на Агенция „Митници".

В тази връзка са отворени подадените през последните пет години от Марашев имотни декларации по чл. 10, ал. 6 от Закона за митниците.

В случай, че Стефан Марашев не подаде оставка, данните от декларациите по чл. 10, ал 6 от ЗМ, както и информацията от Община Любимец и от ДНСК - Хасково ще бъдат използвани за образуване на дисциплинарно производство и дисциплинарно дело от дисциплинарен съвет на Агенция „Митници".